Ahmadinejad andis Associated Pressile intervjuus New Yorgis, kus ta kolmapäeval ÜRO peaassamblee ees Iraani presidendina oma viimase kõne peab.

„Kui Allah tahab, tekib uus maailmakord ja me liigume eemale kõigest, mis meid lahutab,“ ütles Ahmadinejad. „Ma usun, et impeeriumide süsteem on oma tee lõppu jõudnud. Maailm ei suuda enam näha imperaatorit end kamandamas. Praegu on isegi algkoolilapsed üle maailma aru saanud, et Ühendriikide valitsus ajab rahvusvahelist kiusamispoliitikat.“

USA president Barack Obama hoiatas oma kõnes peaassamblee ees Iraani, et aeg viimase tuumaprogrammi üle käiva vaidluse lahendamiseks on otsa saamas. Obama ütles, et USA ei kavatse tuumarelvadega Iraani taluda.

Ahmadinejad ei vastanud Obama sõnadele otse ja ütles, et ei taha mõjutada USA novembris toimuvaid presidendivalimisi.

Ta väitis aga, et rahvusvaheline kära Iraani tuumaprogrammi ümber on vaid lääne ettekääne tema riigi üle domineerimiseks. Ahmadinejadi sõnul ei ole USA kunagi leppinud Iraani valikuga pärast 1979. aasta islamirevolutsiooni.

„Igaüks teab, et tuumaküsimus on Ühendriikide tahte kehtestamine,“ ütles Iraani president. „Ma pean tuumaküsimust sisutuks teemaks. See on muutunud vastase allasurumise vormiks.“

Ahmadinejadi sõnul on ta enama dialoogi pooldaja, kuigi läbirääkimised maailma suurvõimudega on peatunud pärast kolme vooru kõrgetasemelisi kohtumisi aprillis.

Ahmadinejad ütles, et mõned riigijuhid on talle öelnud, et Iraanile oleks kasulikum pidada läbirääkimisi ainult USA-ga.

„Loomulikult ei heida ma selliseid läbirääkimisi kõrvale,“ ütles Ahmadinejad, kui talt küsiti, kas ta on valmis kõnelusteks USA presidendivalimiste võitjaga.

Ahmadinejad tegi ettepaneku moodustada 10 või 11 riigist koosnev riikide grupp 18 kuud kestnud Süüria kodusõja lõpetamiseks.

„Ma teen kõik, mis minu võimuses stabiilsuse, rahu ja mõistmise tekitamiseks Süürias,“ ütles Ahmadinejad.

Ahmadinejad eitas Iraani osalemist rünnakute kavandamises iisraellaste vastu välismaal, vaatamata mitmete riikide politsei vahistamistele ja süüdistustele.

Ahmadinejad lahkub ametist järgmise aasta juunis pärast kaht nelja-aastast ametiaega. Ta tõi intervjuus välja numbreid ja statistikat, näitamaks, et Iraani majandus ja tavaliste iraanlaste elu on tema valitsemisajal paranenud.

„Tänapäeva tingimused Iraanis on täiesti erinevad võrreldes sellega, mis nad olid seitse aastat tagasi majanduses ning tehniliste saavutuste ja teadusliku oskusteabe poolest,“ ütles Ahmadinejad. „Kõigi nende saavutusteni on aga jõutud ränkade sanktsioonide tingimustes.“