Peaminister Andrus Ansip lausus täna valitsuse pressikonverentsil, et tema ei tahaks kohtunike eripensione kaitseväelaste eripensionitega võrreldagi.

"Euroopat iseloomutab kaitseväelaste eripensionite olemasolu. Arenenud demokraatiates on üksikuid erandeid, kus pole kaitseväelaste eripensione," lausus Ansip, kelle sõnul on mõnedes valdkondades eripensionid õigustatud.

Eripension kaob uutel kohtunikel. Nendel, kellel on eripension välja teenitud või välja teenimisel, seotakse eripensioni tõus lahti olemasolevate kohtunike palga tõusust ja indekseeritakse, et eripensioni tõus oleks mõistusepärane ja oleks ka teoreetiliselt välistatud võimalus, et inimene saab eripensioni rohkem kui töötav kohtunik palka.

Ligi sõnul vaadatakse läbi kõik ametid, kus on kas eripensionid või soodustingimustel pensionile mineku võimalus, et hinnata nende põhjendatust. Lisaks eripensionäridele on Eestis nimelt rida ameteid, mille esindajatel on õigus minna pensionile soodustingimustel, mis enamasti tähendab enne üldist pensioniiga pensionile mineku võimalust.

Ansipi sõnul tuleb soodustingimustel pensionite reformi jaoks omakorda eelnevalt luua tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustus. "Eripensionid ja sooduspensionid ei tekkinud korraga, vaid pikkade aastate ja aastakümnete jooksul, nende kaotamine üheainsa aktiga pole mõeldav," lausus Ansip.