Välisministeeriumi pressiosakonna lauaülem Helen Rits rääkis Delfile, et Gruusia parlamendivalimiste vaatlusmissiooni korraldab Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsioon (OSCE).

"Eestist sõidab välisministeeriumi vahendamisel OSCE/ODIHRi missiooni raames Gruusia valimisi vaatlema neli inimest. Lisaks on ka kaks inimest riigikogust vaatlema minemas," ütles Rits.

Gruusiasse sõidab valimisi vaatlema 394-liikmeline meeskond bulgaarlasest Nikolai Vulkanovi juhtimisel. Lähetatute seas on 16 eksperdist koosnev põhimeeskond, 28 pikaajalist vaatlejat ja 350 lühiajalist vaatlejat. Kõik vaatlejad sõidavad kohale homme, lühiajalised vaatlejad on valimistega seonduvat jälgimas kaheksa, pikaajalised 11 päeva.

Eesti saadab missioonile lühiajalised vaatlejad, kes on Gruusias kuni 4. oktoobrini. Pikaajalised vaatlejad on riigis kolm päeva kauem ehk järgmise pühapäevani ning põhimeeskond lahkub riigist nädal pärast lühiajalisi vaatlejaid, neljapäeval, 11. oktoobril.

Vaatlejaid hakati koolitama reedel ja laupäeval saadetakse nad rahvusvaheliste paaridena üle riigi laiali. Missiooni pressiesindaja Thomas Rymer ütles Delfile, et ei oska veel öelda, kellega eestlased paaris on. Pühapäeval tutvutakse vaadeldava piirkonnaga ning esmaspäeval toimuvad valimised.

Vaatlemise ajal jälgitakse, kas valimised toimuvad demokraatlikele valmistele kohaselt. Vaatlejad hoiavad silma peal valimiskampaaniatel, meediakajastusel, seadustele vastavusel, valimistega seotud organite tööl ja ka valimistega seotud vaidluste lahenditel.

Lühiajalised vaatlejad peavad jälgima valimisjaoskondade avamist, hääletamist, hääletussedelite lugemist ja tulemuste tabelisse seadmist.

Esialgsetest järeldustest annavad vaatlejad teada teisipäeval toimuval pressikonverentsil. Lõpparuanne vaatlustulemuste kohta avalikustatakse kaheksa nädalat pärast vaatlusmissiooni lõppu ehk umbkaudu 6. detsembril.

Viimati vaadeldi Gruusias parlamendivalimisi 2008. aastal ning kohalikke valimisi kaks aastat tagasi.