„Nende sõitjate arv, kes kasutasid autovabal nädalal autojuhilube tasuta sõidu õiguse tõendamiseks, oli tuntav. Oma kokkuvõtete tegemisel toetume me kontrolöride hinnangutele, mingit spetsiaalset statistilist numereerimist ei tehtud,“ vahendas amet munitsipaalpolitsei juhataja Monica Ranna sõnu.

Kontrolörid tegid autovabal nädalal oma igapäevast tööd. Kontrolli käigus tabati tavalisest poole vähem piletita sõitjaid. Seda mõjutasid nii autovaba nädal kui ka kontrollijate mõistvam suhtumine reisijatesse. Uue piletisüsteemi käivitumine märgatavat muutust ühistranspordi kasutajate harjumustes kaasa ei toonud.

Amet jätkab Ranna sõnul kontrolliga ka siis, kui ühistransport muutub linlaste jaoks tasuta teenuseks. „Piletita reisijad on olnud ja jäävad meie kontrolli objektiks.“

„Suur osa ühistranspordi kasutajatest tuleb väljastpoolt linna. Samuti seisab meil ees suur töö inimeste instrueerimisel ja abistamisel 2013. aasta esimestel nädalatel. Mitte kõik reisijad ei loe läbi linnavalitsuse vastavat määrust.“

„Need, kellel puudub ligipääs internetile, saavad uue süsteemi toimimise põhimõtetega tutvuda infovoldiku abil, mis hakkab olema saadaval kõigis ühistranspordivahendites, kuid ka kontrolli teostavatel ametnikel. Küsimuste korral oleme valmis kõiki abivajajaid aitama ning nõustama. Munitsipaalpolitsei eesmärk uuele süsteemile üleminekul on inimeste aitamine, mitte nende karistamine,“ kinnitas Rand.