"Saabusid kümned Taiwani kalalaevad, mida saadavad vähemalt kuus piirivalvelaeva," kinnitas ametnik BNS-i vahendusel.

Taiwanist alustas esmaspäeval ligi 80 kalalaeva teekonda Jaapanile kuuluva vaidlusaluse saarestiku juurde, mis on pinged Hiina ja Jaapani vahel haripunkti viinud, teatas Suao sadamalinna kalameeste ühing.

"Saartele teel olevate aluste hulk suureneb teistest riigi sadamatest lisanduvate laevade näol," ütles Suao kalameeste ühingu esindaja AFP-le. Lahkuvad alused kandsid loosungeid "Diaoyutai [saarestik] kuulub Taiwanile" ja "Võitleme kalastamisõiguse eest selleks, et ellu jääda". Flotilli saadavad kümme Taiwani rannavalve alust.

Kalamehed soovivad rõhutada Taiwani õigust saartele, mis asuvad 400 kilomeetri kaugusel Jaapani Okinawa saare pealinnast Nahast ja 200 kilomeetri kaugusel Taiwanist. Elulise tähtsusega mereteedele jäävad gaasivarude poolest rikkad Diaoyu ehk jaapanipäraselt Senkaku saared on hetkel Tokyo hallata, kuid neile pretendeerib peale Taiwani ka Hiina.

78 alusest koosnev flotill lahkus Suao sadamast Taiwani kirdeosas kell 15.00 kohaliku aja järgi (Eesti aja järgi 10.00) ning pidi jõudma sihtkohta teisipäeva varahommikul. Kohale jõudnuna on alustel kavas siseneda Jaapani territoriaalvetesse, mis ümbritsevad saari 12 kilomeetri raadiuses.

"Diaoyutai saarte ümbrus on meie jaoks olnud traditsiooniline kalastuspiirkond juba sajandeid ning me tõotame seda piirkonda oma elude hinnaga kaitsta," lausus Suao ühingu esimees Chen Chun-sheng nädalavahetusel.

Üle 1000 loosungeid karjuva Taiwani aktivisti ja nende toetaja avaldasid pühapäeval Jaapani Taiwani saatkonna ees meelt, kutsudes inimesi üles Jaapani tooteid boikoteerima.

Pingeid vaidlusaluste saarte üle on tõusnud seoses Jaapani valitsuse teatega saarte soetamisest eraomanikelt septembri esimesel poolel. Territoriaalvaidlusese tõttu jättis Hiina möödunud nädalal ära Jaapaniga diplomaatiliste suhete kehtestamise 40. aastapäeva tseremoonia.

Taiwani president Ma Ying-jeou ütles veel alles eelmisel nädalal, et ei kavatse Pekingiga Jaapani kontrollitavate saarte üle mingisugust koostööd teha, soovimata rikkuda suhteid Tokyoga.

Hiina teatas pühapäeval, et jätab territoriaalvaidluste tõttu ära Jaapaniga diplomaatiliste suhete kehtestamise 40. aastapäeva tseremoonia. Riigiametnik viitas põhjusena Hiina ja Jaapani vahelisele tülile asustamata Ida-Hiina mere kaljusaarestiku pärast. Diplomaatilise aastapäeva tseremoonia pidanuks toimuma 27. septembril.

Hiinas toimusid sel nädalal ühtekokku kümnete tuhandete osalejatega Jaapani-vastased meeleavaldused, mis muutusid sageli vägivaldseks.

Jaapanis avaldasid laupäeval üha ägenevas saartetülis omakorda meelt sajad inimesed, kes mõistsid hukka vandalismiaktid Hiinas asuvate jaapanlaste äride ja vabrikute kallal. Läbi Tokyo kesklinna kulgenud protestirongkäigust võttis osa umbes 800 Jaapani lippudega meeleavaldajat, hüüdes loosungeid, milles Hiinat nimetati "jõhkraks ja fašistlikuks" riigiks.

Protestijad marssisid Hiina saatkonna lähedal asuvasse Roppongi lõbustusasutuste kvartalisse ja kinnitasid: "Me ei anna järele Hiina sõjalistele ähvardustele!"