"Eestlane Härmat on vaba mees!" pealkirjastas lehekülg oma uudise, kirjutab BNS.

Fijilive teatel ütles kohtunik Mohammed Saneem, et süüdistus on tagasi lükatud kuriteo asjaolude tõendamatuse tõttu. Härmatit süüdistati opositsioonilise sõjaväelase riigist välja aitamises, ehkki saareriigis elav eestlane väitis, et ei teadnud paati võetud ja naabersaarele viidud isiku tausta.

Väidetavalt viis Härmat kohaliku armee kolonelleitnandi Tevita Mara mullu 8. mail Tonga kuningriigile kuuluvale Kadavu saarele kalale. Sealt võeti Mara juttude järgi Tonga Kuningriigile kuuluva sõjalaeva peale, millega ta Tongasse põgenes.

Kohtunik väitis esmaspäeval, et kohus ei tõestanud Härmati soovi saada rahalist tasu või muud hüve Fidži opositsioonilise kõrge ohvitseri maalt välja aitamise eest.

Seni koduarestis olnud Härmatile lubas kohus tagastada passi ja seni makstud kautsioni.

Fidži võimud süüdistasid Härmatit riigireetmises süüdistatava kolonel Tevita Uluilakeba Mara põgenemisele kaasaaitamises. Süüdistuse järgi viis Härmat kolonel Mara oma paadiga Fidžilt Tongale. Fidži võimud süüdistavad Marat rahva mässule õhutamistes ja 2006. aastal sõjaväelise riigipöördega võimule tulnud hunta kritiseerimises.

Nii Fidži kui ka Tonga on saareriigid Okeaanias Vaikses ookeanis.