Herkel meenutab oma ajaveebis, et kui üks rühm Valgevene kodanikuaktiviste mõne nädala eest Tallinnas käis, kinkisid nad talle ühe naljaka raamatukese.

Selle tiitel on: Vladimir Podgoli rahvateleviisor. Lukašenka tsitaadid ja väljamõeldised. Minsk: 1991-2012. Podgol on koostaja nimi, raamat on venekeelne, taskuformaadis klambritega kinnilöödud kaustik, aga väga naljakas.

"Tõsi, sääraste naljade kohta, kehtib üks reegel. Kui te ületate Valgevene piiri, inimestega suhtlete ja sealset õhustikku natukenegi sisse hingate, siis enam ei ole naljakas. Siis on kurb ja kõle," nentis Herkel.

Ta toob välja ühe Lukašenka surematud tsitaadi, mis on see, et Valgevenes on ainult üks poliitik – tema ise! "Täna toimuvate verevaeste parlamendivalimiste taustal kõlab see väljaütlemine tõepäraselt," tõdes ta.

Tegelikult ju valimisi ei ole, on farss

"Mõned mu Valgevene tuttavad arvavad teadvat ka 110-liikmelise parlamendi koosseisu, nagu Lukašenka selle enda jaoks juba paar kuud tagasi olevat paika pannud," kirjutas Herkel. "Muidugi võib see presidendi peas jooksvalt muutuda, sest keegi satub põlu alla ja kedagi on tarvis edutada."

Suurim probleem on Herkeli sõnul selles, et kahe opositsioonipartei otsus oma kandidaadid viimasel hetkel maha võtta ja kampaania katkestada, võib mitmes majoritaarses ringkonnas tekitada olukorra, kus nõutavat 50-protsendilist osalust on isegi ohtra juurdekirjutamisega raske kokku saada.

"Mul on boikotti töömeetodina raske heaks kiita, kuid tuleb tõdeda, et häid meetodeid pole opositsioonil juba ammu. Nende valimiste puhul ongi võim enam taga kiusanud boikotimeelset opositsiooni, mitte neid, kes valimistel osalevad. Arvatakse, et Lukašenka tahab luua mingigi mulje valimiste toimumisest ja legitiimsusest, et loota majandussanktsioonide leevendamist Euroopa Liidu poolt," avaldas Herkel.

"Mingeid rahvarahutusi nende valimiste puhul ei ennustata. Kinni nabitakse üksikuid aktiviste, mõnel määral kiusatakse isegi välisajakirjanikke, eriti Rootsi omi. „Mängukarudemaa“ on diktaatorile eriti ohtlik," meenutas Herkel lennukilt mõmmikutega pommitamist.

"SRÜ vaatlejatelt saadakse muidugi kinnitus, et valimistega oli kõik korras. Euroopa Nõukogu ja Euroopa Liit jäeti kutsumata. OSCE-d kutsumata jätta ei saanud, sest seal on Valgevene liige. Siiski ei pääsenud kõik OSCE kaudu vaatlejaks registreerunud poliitikud maale, kus on ainult üks poliitik. Nii ei tahetud näha Leedu Seimi liiget Emmanuelis Zingerist ja Saksa Bundestagi liiget Marieluise Becki. Mõlemad on ka ENPA-l silma paistnud kui teravad pliiatsid Valgevene suunal," loetles Herkel.

Herkle lisas, et rahvateleviisoris on Lukašenkal vähemalt üks konkurent. See on keskvalimiskomisjoni juht ja väsimatu võltsija Lidia Jermošina. "Hiljuti olevat ta imestanud, et 80-miljoni elanikuga Saksamaale saadab OSCE vaid 15 vaatlejat, aga 9-miljoni-maale Valgevenesse koguni 700 vaatlejat. See olevat täiesti ebaõiglane. Jääb üle lisada, et kuna Jermošina on Euroopa Liidus viisakeelu all, siis temal ligipääs Saksamaa valimistele tõepoolest puudub," lõpetas Herkel.