Raid alustab oma kirjeldust president Aljaksandr Lukašenka tsitaadiga: „Me oleme üles ehitanud unikaalse riigi. Ilusa, rohelise, hea – kus elavad inimesed!“

Raid kirjutas vestlusest Stanislav Šuškevitšiga, Valgevene Sotsiaaldemokraatliku Hramada partei juhiga, kes oli Valgevene faktiline liider enne Lukašenka presidendiks saamist (1994). 

Šuškevitš rääkis, kuidas tal õnnestus riigist välja sõites piiri peal saada passi tempel „Väljasõit keelatud“. "Ühesõnaga, mees tehti sunnismaiseks. Siseriiklikult aga on Stanislavi pension Lukašenka erikäskkirjaga 30 eurot. Ühesõnaga, mõnitamine, kuna mees kritiseerib Suurt Juhti. Muidu on pension inimestel kuni 150 eurot, õpetajate palk 200 eurot," vahendas Raid.

Nasta Palažanka Noorte Rindest (Young Front) rääkis, kuidas läheb Rinde juhil Dmitri Daskevitšil, kes istub vangis. Halvasti läheb. Daskevitš nimelt protesteeris kaks aastat tagasi presidendivalimistel Lukašenka vastu, pandi kongi ja kuna ta pole armuandmispalvet kirjutama soostunud (ei ole süüdi ju milleski), istub tänaseni. Aga „poliitilistele“ ei anta alla kahe aasta niikuinii. Noorte Rinne (või Front) Valgevenes registreerimisluba ei saanud, vaid registreeriti Tšehhis. See on hästi tüüpiline.

Piiratud ajakirjandus ja päästev juurviljaaed

"Irina Khalip, Novaja Gazeta ajakirjanik Minskis istub huvitavas koduarestis – nimelt on tal keelatud majast väljuda peale pimeda saabumist, mistõttu kohtusime päeval," kirjutas Raid. "Irina rääkis ka, miks opositsioon valimisi boikoteerib: kuna igasugune võimalus võimuga vastuollu minna on tasalülitatud (pressis rääkida ei lasta, kogunemised on keelatud jne), jääb üle kogu asja vaid ignoreerida."

Ales Lipai BelaPAN uudisteagentuurist näitas Raidile uut „musta nimekirja“ ajakirjanikest, kellel julgeolek eriti silma peal hoiab. Sealjuures rääkis ta ka ajakirjanike võimalusest tööd teha: kuna Valgevenes on 58. riiklikul organisatsioonil (ministeeriumitest rajoonivalitsusteni jne) õigus kuulutada oma info riiklikuks saladuseks, pole ajakirjanikel tööks erilist võimalust. "Suur osa vabast ajakirjandusest on registreeritud Poolas või mujal, kuna Valgevenes seda ei lubata," lisas Raid.

Ajakirjanik ja õpetaja Ina Mudratšenka (väljaanne charter97.org – registreeritud Poolas) ütles Raidile, et vaesus on eriti maapiirkondades juba täiesti võimatuks muutunud. Päästavad oma juurviljaaed, kartul ning süstemaatiline riigivargus.

"Piimakombinaadi töötaja varastab piima, autojuht bensiini, arst tahab altkäemaksu," vahendas Raid loetelu. "Ina ütles, et asi on hullem kui nõukogude ajal, kuna kõiki, kes veidike vastu hakkavad karistatakse kohe ja jõhkramalt kui toona. Ja tõi näite oma rajoonist, kuidas eriüksus vajub koju, peksab maja segamini, viib sind jaoskonda, kus kirjutatakse protokoll, mille kohaselt „süüalune“ oli ise jaoskonda tulnud ja miilitsatele kallale läinud. Ina käib toitu ja riideid ostmas Poolast, kuna seal on odavam."