"Mind ajendasid konverentsile esinema tulema just ilmsed post-fašistlikud ilmingud," ütles vene Delfile sotsioloog Dmitri Mihhailov, kes esineb MTÜ Natsivaba Eesti korraldatud konverentsil "22. september - vastupanupäev: ilma poliitikata".

Mihhailov räägib oma kõnes "Kaks peamist ideoloogilist müüti" sellest, et ideoloogia on müüdiloome. "Konverentsi kontekstis saab rääkida kahest suurest müüdist - kommunismist ja fašismist. Osa inimesi näeb ühes plusse ja teises miinuseid, teistele võivad jällegi olla samad plussid hoopis miinused ja vastupidi," ütles Mihhailov.

Sotsioloogi sõnul on müütide tähendus erinev - kommunismi peetakse tema sõnul "lootuse müüdiks" ning fašismi modernsuse müüdiks. "Fašismi ideoloogiaga taheti luua uus müüt. Nii lõid Saksa natsid "uue inimese" müüdi, mis seadis ühed inimesed teistest kõrgemale ning pidas oluliseks teistsugune hävitada," rääkis Mihhailov.

Mihhailovi hinnangul pole natsi-ideoloogia Euroopast kadunud. "Pole põhjust aravata, et natsism on ajalugu, natsismi müüt elab edasi," ütles Mihhailov.

Eesti venekeelse hariduse kaotamises näeb Mihhailov aga püüdu vabaneda kohalike jaoks vaenulikust nõukogude ideoloogiast.