"Umbusaldushääletuse sisu ma ei tea, sest mulle seda ei esitatud. Paraku ei esitatud mulle ka ühtegi küsimust ega selgitatud umbusaldamise põhjuseid," ütles Signe Kivi Delfile.

Kivi sõnul oli umbusaldushääletuse päevakorrapunkt talle ootamatu. "Kunstiakadeemia olukord on selgem võrreldes kevadega, mil saadi teada, et SA Archimedes peatab rahastuse ning nõuab EL struktuurifondidest eraldatud sihtotstarbelised vahendid tagasi," selgitas Kivi.

Tänaseks on Kivi sõnul nii peaminister kui ka haridus- ja teadusminister kinnitanud, et Eesti kunstiakadeemia uue õppehoone rajamiseks raha eraldatakse, tõenäoliselt järgmises EL tõukefondide voorus.

"Tunnistan, et mulle on raske see teadmine, et nii paljud nõukogu liikmed hääletasid minu vastu, kuid ma ei usu, et see hääletus esindab terve akadeemia seisukohta," ütles Kivi.

Rektori sõnul kaalus ta kevadel tõsiselt rektoriametist tagasi astumist. "20. märtsil tegin nõukogule avalduse, milles ütlesin, et pean vastutustundlikuks, kui juht toob organisatsiooni raskest olukorrast välja, mitte ei põgene kõige kriitilisemal hetkel ning alles siis küsib, kas tal on mandaati jätkata," rääkis Kivi.

"Olin ainus rektorikandidaat kaks aastat tagasi, mil olulised otsused uue maja protsessis olid nõukogus läbi hääletatud ja vastu võetud - vana hoone lammutatud ning probleemid uue õppehoone finantseerimisega ilmselged," rääkis Kivi.

"Tean, et olen teinud vigu, aga nii vead kui head olen teinud kunstiakadeemia parema tuleviku nimel. Usun, et olen võimeline ka oma tegevusi kriitiliselt hindama ja vastutust võtma," ütles Kivi.

Vastuseks tänases EPL-is ilmununud samasisulises artiklis sõna võtnud üliõpiasesinduse endise juhi Viljar Lohu etteheidetele heade töötajate lahkumisest juhtimisvigade tõttu ütles Kivi, et Liina Siib ja Kaire Rannik lahkusid EKAst, sest on mõlemad "tunnustatud aktiivsed kunstnikud ning soovisid pühendada rohkem aega loometööle".

Jüri Soolep lahkus Kivi sõnul vastastikusel kokkuleppel, kuid ka rektoraadi ettepanekul, sest arhitektuuriteaduskonnas sai teadustöö osa ehk doktoriõpe negatiivse hinnangu.

"Marko Mäetamm töötab kunstiakadeemias magistriõppekava juhina vabade kunstide teaduskonnas. Vastab tõele, et ta vahepeal EKAst lahkus, kuid ka see tulenes tema selleaegsest aktiivsest tegevusest kunstnikuna ning tal ei olnud samal ajal võimalik dekaani administratiivse loomuga tööle pühenduda," selgitas Kivi.

Mihkel Putrinsh lahkub rektori sõnul seetõttu, et kevadel toimunud EKA-sisese struktuurimuudatuse järgi pole enam IT-osakonda, vaid IT-talitus on osa õppeosakonnast. "Mihkel Putrinsh on tõepoolest teinud suure töö organisatsioonis IT-valdkonna parandamisel, kuid nüüd jätkatakse väiksema meeskonnaga," ütles rektor.

Töötajate liikuvust esineb tema sõnul igas organisatsioonis. "Loomulik, et keerulisel ja pingelisel ajal liikumine suureneb. Siiski, ülalmainitud juhtumid ei ole sellega seotud," selgitas Kivi.

Kunstiakadeemia (EKA) eilsel nõukogu istungil toimus üliõpilasesinduse algatusel rektor Signe Kivi umbusaldushääletus. Rektori umbusaldamiseks peab EKA nõukogu 22-st liikmest rektori tagandamist pooldama kaks kolmandikku ehk 15 liiget.

Anonüümse allika andmetel pooldas kohalolnutest Kivi jätkamist rektorina vaid kuus liiget. Kuna üks liige puudus ning üks oli erapooletu, jäi umbusaldamiseks vajalikest häältest napilt puudu.

Kivi läks allika sõnul seekord erandlikult arvesse nõukogu kvoorumi koosseisu, kuigi tavaliselt pole analoogsetes situatsioonides need, kes hääletada ei saa, ka kvoorumis.

Üliõpilasesinduse endise liikme, Viljar Lohu sõnul on suurimaks ning otseselt juhtimisest tulenev suur kahju see, et koolist on lahkunud tunnustatud õppejõud Marko Mäetamm, Liina Siib ja Jüri Soolep, aga ka õppeosakonna juhataja Kaire Rannik ja IT-osakonna juht Mihkel Putrinš.

Lohu sõnul oli õppejõudude lahkumise ametlik põhjendus see, et nad soovivad pühenduda kunstile, kuid mitteametlikult on põhjus juhtimises.

Tudengid ütlevad oma tänases pressiteates, et rektor on tegutsenud oma parima äranägemise järgi ning riskides kasutanud meetodeid, mis ei ole end õigustanud. Seetõttu on Signe Kivi tudengite silmis kaotanud usaldusväärsuse rektorina.