400 rikkaima ameeriklase varanduse keskmine suurus kasvas rekordilise 4,2 miljardi dollarini (kasv võrreldes eelmise aastaga kümme protsenti). Kõige väiksema varandusega rikkuril 400 esimese hulgas on 1,1 miljardit dollarit võrreldes eelmise aasta 1,05 miljardiga. Seitse kümnest nimekirjas olevast inimesest on oma varanduse kokku ajanud nullist, vahendab Reuters.

Sotsiaalmeediamogulitele oli aasta kehv. Nende varandus kahanes kokku 11 miljardi dollari võrra. Aasta suurim kaotaja oli Facebooki juht Mark Zuckerberg, kelle varandus kahanes ligi poole võrra 17,5 miljardilt 9,4 miljardile. Ta langes tabelis 14. kohalt 36.-le.

„Vahe väga rikaste ja lihtsalt rikaste vahel suurenes ja aitas kasvatada Forbesi 400 liikmete keskmist varandust kõigi aegade rekordini 4,2 miljardi dollarini,“ ütles Forbesi toimetaja Luisa Kroll.

400 rikkaima varandus vastab kaheksandikule kogu USA majandusest, mille tegelik väärtus oli valitsuse viimaste andmete järgi 13,56 triljonit dollarit. Rikkaimate ameeriklaste varanduse 13-protsendiline kasv ületab aga suurelt majanduskasvu üleüldiselt, suurendades pidevalt vahet rikaste ja vaeste vahel.

Nimekirja tipus on 19. aastat järjest Microsoft Corp-i juht Bill Gates 66 miljardi dollariga, mida on eelmise aastaga võrreldes seitse miljardit enam.

Teisel kohal on kindlustuskonglomeraadi Berkshire Hathaway Inc juht Warren Buffett 46 miljardi dollariga, kellele järgneb tarkvaratootja Oracle Corpi juht Larry Ellison 41 miljardiga. Energia- ja kemikaalikonglomeraati Koch Industries Inc juhtivad vennad Charles ja David Koch omavad mõlemad 31 miljardit dollarit.

Esiviisiku kohad võrreldes eelmise aastaga ei muutunud.

Esikümnest kukkus välja kaks märkimisväärset nime. Kasiinomagnaat Sheldon Adelson kukkus eelmise aasta 8. kohalt 12.-ks ning finantsist ja liberaalne filantroop George Soros langes 15.-ks.

Bloomberg LP asutaja, kolmandat ametiaega New Yorgi linnapea ametit pidav Michael Bloomberg tõusis 10. kohale.

Uustulnukad 400 rikkaima hulgas on Apple Inc-i kaasasutaja Steve Jobsi lesk Laurene Powell Jobs, kes on nüüd rikkaim naine Silicon Valleys, ning Twitteri kaasasutaja Jack Dorsey.

Nimekirjas on vaid 45 naist (eelmisel aastal 42).

Kõige rohkem on Forbesi 400 liikmeid Californias (87), millele järgnevad New York, Texas, Florida ja Illinois. Linnadest on esikohal New York City 53 ülirikkaga, järgnevad San Francisco, Dallas, Los Angeles ja Houston.

Neljandik Forbesi 400 liikmetest on pärit finants- ja investeerimissektorist ning teine neljandik kas tehnoloogia-, meedia- või energiasektorist.

Forbesi 400 esikümme:

1. Bill Gates 66 miljardit dollarit (Microsoft)

2. Warren Buffett 46 miljardit dollarit (Berkshire Hathaway)

3. Larry Ellison 41 miljardit dollarit (Oracle)

4. Charles Koch 31 miljardit dollarit (erinevad allikad)

4. David Koch 31 miljardit dollarit (erinevad allikad)

6. Christy Walton ja perekond 27,9 miljardit dollarit (Wal-Mart)

7. Jim Walton 26,8 miljardit dollarit (Wal-Mart)

8. Alice Walton 26,3 miljardit dollarit (Wal-Mart)

9. S. Robson Walton 26,1 miljardit dollarit (Wal-Mart)

10. Michael Bloomberg 25 miljardit dollarit (Bloomberg LP)