Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni esimehe Toivo Jürgensoni sõnul on tasuta ühistranspordi eelnõu Keskerakonna populistlik valimiskampaania järgmisteks kohalikeks omavalitsuse valimisteks, mis linna niigi küsitavale rahaseisule on selgelt liiga suureks koormaks.

"Tallinna ühistranspordi struktuur on nõukogude aja igand ning vajab kaasajastamist. Praegusel kujul on tegemist ebaefektiivse monopoliga, mis läheb maksumaksjale kalliks maksma. Tänane Tallinn ei ole finantsiliselt ega struktuurselt valmis pakkuma tasuta nii mastaapset teenust, nagu seda on ühistransport, mille kulu on üle 50 miljoni euro aastas. Tallinnas on hetkel palju suuremad probleemid, mis vajavad lisarahastamist, nagu näiteks lagunevad teed ja remontimata lasteaiad. Samuti vajab kaasajastamist ühistranspordi sõidukipark. Linnavalitsus pole usutavalt näidanud, kuidas kompenseeritakse piletitulust saamata jäävad 14,4 miljonit eurot. Seega võime ainult oletada, kelle või mille arvelt tasuta ühistransport tuleb."

Reformierakonna fraktsiooni esimehe Õnne Pillaku arvates on linnavalitsus läinud täna odava populaarsuse saamiseks libedale teele, mille tulemusel ei kannata mitte ainult ühistransporti kvaliteet, vaid kogu linna elukeskkonna arendamine. „Linnavalitsuse liikmetel tuleb aru saada, et tasuta ühistransporti ei ole olemas. Selle ca 50 miljonit maksva valimiskampaania maksavad kinni Tallinna maksumaksjad. Linnaeelarve ei ole mustkunstitrikk, kus torukübarast on võimalik miljoneid eurosid välja tõmmata, kellegi arvelt tuleb see raha linnaeelarvest leida. Täna me veel ei tea kas see võetakse teehoolduse, laste või tallinlaste turvalisuse arvelt,“ on Pillak murelik.

Ta lisab, et kui linnavalitsuse eesmärk oleks päriselt ühistranspordi paremaks muutmine ja ummikute likvideerimine, siis investeeritaks senisest enam uutesse sõidukitesse, muudetaks sõidugraafikud tihedamaks ja remonditaks Tallinna teed.

Tallinna linnavolikogu arutab homsel istungil eelnõu, millega soovitakse kehtestada 1. jaanuarist 2013 tasuta sõiduõiguse andmine Tallinnasse sissekirjutatud elanikele. Eelnõu kohaselt jääb linnal saamata 14,4 miljonit eurot piletiraha, mis moodustab Tallinna 444 miljoni euro suurusest eelarvest ligikaudu 3,2 protsenti.