Kõnealune solvav filmiklipp on üleval sotsiaalmeedia ühe osana tuntud YouTube'i keskkonnas, kuhu võib sisuliselt igaüks materjali üles riputada. "Kui me Eestis midagi sellist avaldame, mis on viha õhutav, siis on see põhiseadusevastane, aga YouTube'i peale meie põhiseadus ei hakka," rääkis Raudsaar.

Eesti vabariigi põhiseadus keelab rahvusliku, rassilise, usulise või poliitilise vihkamise õhutamise. Kuna islamiusulisi solvanud film levib YouTube'i keskkonnas, mis kuulub Californias peakorterit omavale Google'ile, siis selle filmi mahavõtmiseks ei piisa Eesti põhiseadusele apelleerimisest, vaid vaja oleks pöörduda Ameerika Ühendriikide võimude poole ja ilmselt tuleks Google kaevata kohtusse California osariigis.

Ameerika Ühendriikides on filmi autoritel ja levitajatel võimalik apelleerida aga põhiseaduse esimesele parandusele, mis garanteerib sõnavabaduse. Kui USA valitsus soovitas Google'il kaaluda, kas klipp kujutab endast vihakõnet, vastas Google eitavalt ning klipp ripub siiamaani internetis üleval.

"Siin ei ole otseselt ajakirjandusega pistmist, kuid arutada võiks, kas sotsiaalmeedial on vastutus selliste asjade eest," rääkis Raudsaar Delfile. Seda enam, et olles seda klippi vaadanud, ei näe Raudsaar selles midagi positiivset, kuigi filmi taga on väidetavalt Egiptuse päritolu kopti kristlane, kes väidetavalt juhib tähelepanu kristlaste raskele olukorrale sellel maal.

Raudsaar rääkis, et erinevalt Taani ajalehes aastate eest ilmunud karikatuuridest, kus tegemist oli osaga toimetuse materjalist, ei ole praegu araabiamaades rahutusi põhjustava filmi taga ükski toimetus.

Film on tõepoolest islamiusulistele solvav

Raudsaar, kes ise vaatas YouTube'st 14 minuti pikkust treilerit filmist, mida näidati Californias suvel täies pikkuses ainult üks kord, pidas filmi režžiid ja efekte viletsaks. Filmi algupärane eesmärk olevat olnud pilada Bin Ladenit. "Näha on, et efektide jaoks raha pole olnud," kirjeldas ta klippi. "YouTube'i pandi see üles ilmselt reklaamieesmärgil ja sellest klipist on araabia telekanalid näidanud septembri alguses omakorda lõike."

Araabiakeelsete subtiitritega lõike näidati 8. septembril ühes Egiptuse telekanalis ja juba 11. septembril toimus rünnak USA saatkonnale Liibüas, milles hukkus suursaadik.

"See on sama, kui viskame tiku tuleohtlikku materjali sekka, siis see ju plahvatab," võrdles Raudsaar.

Tema sõnul on kummaline, et seda klippi YouTube'ist maha pole võetud. "Film ise on primitiivne, kindlasti mitte sõbralik ja sisaldab tõepoolest solvanguid islamiusuliste aadressil," hindas Raudsaar. "Iseasi, kas selle pärast võiksid islamiusulised hakata tapma."

Raudsaare sõnul on arusaadav, et autoritaarses riigis elavad inimesed pole sõnavabadusega harjunud, nad seostavad seda filmi Ameerikaga ja pöörduvad USA saatkondade vastu, mõistmata, miks Ameerika valitsus klippi internetist maha ei võta.

Liibüas ja Egiptuses on Google filmiklipi vaatamist internetis piiranud, ka Afganistani valitsus piiras rahutuste ohjeldamiseks juurdepääsu klipile.