Automaatide ja granaadiheitjatega USA konsulaati rünnanud inimesed olid liiga surmavalt relvastatud, et olla ühe vähetuntud sõltumatu video üle protestivad inimesed. USA diplomaatide ründajad mitte ei kaotanud video tõttu enesekontrolli, vaid pigem kasutasid video tõttu tekkinud proteste oma tapmisplaani elluviimiseks, kirjutas Bryza RKK blogis.

Paljud ameeriklased ja eurooplased olid hämmastunud, miks pöördusid demokraatiameelsed liibüalased USA suursaadik Chris Stevensi vastu, kes oli üks nende suurimaid sõpru võitluses diktaator Muammar Gaddafi vastu.

Bryza sõnul on selle põhjuseks see, et paljud Gaddafi vastased ei olnud huvitatud mitte demokraatia, vaid islamismi ehk poliitilise islami levitamisest. Islamism pole usk, vaid poliitiline ideoloogia, mis manipuleerib islami õpetusega poliitilistel eesmärkidel, et asendada tänapäevane sekulaarne demokraatlik valitsusvorm šariaadi kitsa tõlgendusega.

Mõned islamistid on Bryza sõnul kannatlikud ja tegutsevad poliitilise protsessi raames, vajadusel isegi demokraatiat mängides. Sel juhul riskitakse stsenaariumiga "üks mees, üks hääl, üks kord".

Teised, kaasa arvatud suursaadik Stevensi tapnud mehed, ei ole nii kannatlikud. Nemad tahavad vägivallaga levitada oma isiklikku tõlgendust jumala käskudest üle maailma.

"Kui ma töötasin suursaadikuna Azerbaidžaanis 2011. aastal, oli meie saatkond vastamisi rea terroriohtudega kannatamatute islamistide poolt. Nende hulgas olid vandenõud, et mõrvata saatkonna töötajaid, nende seas mu perekonda ja mind ennast," kirjutas Bryza. Kuigi murettekitavaid teateid ohtudest tuli iga päev, suutsid Azerbaidžaani võimud saatkonda ja selle töötajaid islamistide eest edukalt kaitsta.

Liibüas olid lood teistsugused. Islamistid suutsid kohalikud julgeolekujõud kiirelt eemale peletada. Nagu Wall Street Journal Europe järgmisel päeval kirjutas, võisid Liibüa julgeolekujõud ka karta kokkupõrget islamistidega, kes võivad ühel päeval riigis võimule tulla. "USA Benghazi saatkonna traagiline rünnak on seega näide ohust inimeludele, mida kujutab endast islamiekstremismi vaikides talumine," kirjutas Bryza.

Bryza hinnangul peaksid poliitikud USAs selgemalt islamiäärmuslusele vastu astuma, et tugevdada demokraatiat ja kaitsta süütuid inimesi.