Juncker teatas kolmapäeval, et kavatseb ESM-i nõukogu kokku kutsuda eurogrupi kohtumise ajaks 8. oktoobril Luxembourg'is. ESM-i nõukogu juhib kava kohaselt eurogrupi juht ja iga mehhanismiga liitunud riik määrab sinna oma esindaja. Eestit hakkaks kava kohaselt nõukogus esindama rahandusminister Jürgen Ligi, vahendab BNS.

ESM-i peakontor hakkaks kava kohaselt asuma Luxembourg'is.

Saksamaa konstitutsioonikohus otsustas kolmapäeval, et Saksamaa ühinemine ESM-iga on põhiseaduspärane. Kohtu otsuse kohaselt peab Saksamaa parlament riigi osaluse suurenemise ESM-is tulevikus iga kord heaks kiitma. Ühtlasi tunnistas kohus põhiseaduspäraseks 25 Euroopa Liidu liikmesriigi omavahel sõlmitud fiskaalleppe.

Saksamaa liidupresident Joachim Gauck on nüüdseks ESM-iga ühinemise lepingu ratifitseerimise seaduse välja kuulutanud.

ESM-i käivitamine nõuab, et selle ratifitseeriksid riigid, mis panustavad 90 protsenti selle kapitalist, mis tähendab, et ilma Saksamaata ei olnud see võimalik. ESM-i kogumaht on 500 miljardit eurot, see on kavandatud asendama euroala ajutist Euroopa finantsstabiilsusfondi (EFSF).

Kava kohaselt pidanuks ESM käivituma 1. juulil, kuid tänavu juulis lükkas Saksamaa konstitutsioonikohus otsuse tegemise kahe kuu jagu edasi.