Riigiprokuratuur saatis täna riigikogu erakondade rahastamise järelevalve komisjonile teate kriminaalmenetluse mittealustamise kohta, kuna prokuratuuri hinnangul puudub MTÜ Keskerakonna ja Midfield OÜ vahel sõlmitud rahalistes tehingutes kriminaalmenetluse alus, mis viitaks erakonna majandustegevusele ja varale kehtestatud piirangute rikkumisele.

Prokuratuur asus seisukohale, et kuna kuriteoteate andmete kohaselt ei andnud Midfield OÜ 2012. aasta jaanuaris sõlmitud kokkuleppe alusel Keskerakonnale täiendavaid varasid ega vabastanud Keskerakonda kohustustest, vaid kokkuleppega kinnitati üksnes varasematest tehingutest tulenevate kohustuste täitmise graafik, ei saa neil asjaoludel pidada kokkulepet erakonna majandustegevusele ja varale kehtestatud piirangu rikkumiseks, selgitas pressile saadetud teates riigiprokuratuuri avalike suhete juht Katrin Lunt.

Lunt täpsustas, et seega puudub prokuratuuri hinnangul kuriteole viitav kriminaalmenetluse alus.

Kriminaalmenetluse seadustik lubab kriminaalmenetluse alustamist vaid tingimusel, et kuriteole viitavast teatest ilmnevad kuriteokoosseisu tunnustele vastavad asjaolud.

Riigikogu erakondade rahastamise järelevalve komisjon saatis prokuratuurile kirja kriminaalmenetluse alustamise otsustamiseks karistusseadustiku paragrahvi tunnustel, mis käsitleb erakonna majandustegevusele ja varale kehtestatud piirangute rikkumist 6. septembril.

Varem on erakondade rahastamise järelevalve komisjon saatnud Keskerakonna võlgnevusega seoses korduvalt järelepärimisi nii Midfieldile kui ka Tallinna linnavalitsusele. Muu hulgas on komisjon tundnud huvi, kas Tallinnas võimul oleva Keskerakonna võlgadel ning Midfieldi edukal osalemisel linna hangetel on seost.