Filmi „Moslemite süütus“ („Innocence of Muslims“) lavastas ja tootis 52-aastane kinnisvaraarendaja Lõuna-Californiast, kes väidab, et islam on vihkamisväärne religioon, vahendab AFP.

„Islam on vähkkasvaja,“ ütles Bacile ajalehele Wall Street Journal.

Protestiks filmi vastu kisti USA saatkonnahoonelt Egiptuse pealinnas Kairos maha lipp. Varem oli teatatud, et filmi tegid USA-sse kolinud Egiptuse kristlased.

Relvastatud rahvahulk ründas ka USA konsulaati Liibüas Benghazis, süütas osa hoonest ja tappis ühe ameeriklase.

Bacile ütles teisipäeval Wall Street Journalile, et filmi eest vastutab tema ning ta kogus selle tegemiseks viis miljonit dollarit annetusi umbes saja juudi käest, kelle isikuid ta keeldus avaldamast.

Bacile'i sõnul tegi ta kahetunnise filmi tootmiseks eelmisel aastal Californias kolm kuud tööd umbes 60 näitlejaga ja 45-liikmelise tehnilise meeskonnaga. „Film on poliitiline film. See ei ole religioosne film,“ ütles Bacile.

Filmi propageerib vastuoluline Florida pastor Terry Jones, kes on varem protestiavaldusi esile kutsunud koraane põletades ning võitleb mošee ehitamise vastu New Yorgi kaksiktornide endisele asupaigale.

Jones teatas, et kavatseb näidata 13-minutilist kokkuvõtet filmist teisipäeva õhtul oma kirikus Gainesville'is Floridas.

„See on Ameerika produktsioon, mis pole mõeldud moslemite ründamiseks, vaid selleks, et näidata islami hävitavat ideoloogiat,“ ütles Jones. „Film paljastab satiirilisel moel Muhamedi elukäiku.“