"Lauka põhikool, kes valmistab õpilastele koolitoitu Hiiumaa kohalikelt talupidajatelt ostetud värskest ja tervislikust toorainest, on eeskujuks kõikidele teistele lasteasutustele Eestis," ütles Evelin Ilves.

Tema sõnul kuulub tänu selle eest kahtlemata kooli kokale, Aimi Aromatovale, kes on võtnud oma südameasjaks pakkuda lastele head ja kodukohast pärit toitu.

Evelin Ilvese sõnul on enamasti vaja tahet ja julgust, et midagi oma töös ja elus paremaks muuta. "Sellised inimesed nagu Aimi Aromatova suudavad inspireerida kindlasti paljusid - nii Hiiumaal, Mandri-Eestis kui ka Inglismaal ja Prantsusmaal," lisas Evelin Ilves.

Evelin Ilves kohtus Hiiumaal ka Lääne-Eesti LEADER koostööprogrammi eestvedajate Ly Kaupsi ja Reet Kokovkiniga ning LEADER tegevusgruppide esindajatega Inglismaalt ja Prantsusmaalt, teatas presidendi kantselei avalike suhete osakond.

Koostööprojekt Hiiumaa, Saaremaa ja Läänemaa LEADER tegevusgruppide toel algas 2011. aastal, kui kutsuti kokku koolide ja lasteaedade kokad, et koos selgusele jõuda kohaliku toidu jõudmise võimalustes lasteasutustesse.

Nüüd jätkub koostöö juba rahvusvahelise projekti "Growing Gastronauts" kaudu. Projekti käigus uuritakse Inglismaa ja Prantsusmaa LEADER tegevusgruppidega lühikese tarneketi rakendamise võimalusi igal maal eraldi, et vahetada tootjate ja töötlejate kogemusi ning õppida üksteiselt. Teiseks suunaks on õpetada lastele, kus toit kasvab ja kuidas ise head sööki valmistada.

Eelmise aasta detsembris külastas Evelin Ilves Vääna Mõisakooli, kus rääkis õpilastele tervislikust toitumisest ning tutvus sealse koolisöökla ja raamatukoguga.

Jaanuaris külastas presidendi abikaasa Põlva vallas Rosma külas waldorfkooli õppeplaani järgi tegutsevat Johannese kooli ja lasteaeda, veebruaris tutvus ta Rae vallas asuva Jüri Gümnaasiumi õppuritega ning märtsis külastas presidendi abikaasa Muhu põhikooli ja Valjala põhikooli.