Täna hommikul Tšehhi lõunaosas alanud õppuse käigus lihvivad NATO riikide piloodid ja õhutulejuhid oma oskusi rahvusvahelises keskkonnas. Eestist osaleb õppusel õhutuletoetuse üksus, teatas kaitseväe peastaap.

Õppusel osalevad kaitseväelased mängivad läbi olukordi, kus maapinnal paiknevad õhutulejuhid peavad koordineerima lennuvahendite tegevust õhuruumis ja tagama maapealsetele üksustele tuletoetuse.

"„Selline õppus on vajalik, et tõhustada eri liitlasriikide õhutulejuhtide ja pilootide koostööd ning süvendada arusaama üksteise tööst,“" ütles leitnant Ivo Kõiv, kelle sõnul leiavad õppusel saadud kogemused rakendust õhutulejuhtide teenistuses ISAF-i üksuste koosseisus Afganistanis.

Kokku osaleb õppusel üle 460 kaitseväelase 16-st NATO liikmesriigist. Õppusel kasutatakse osalejariikide õhuvägede poolt kohale toodud 33 lennuvahendit, teiste seas pommitajaid B-52 ja ründelennukeid A-10 Thunderbolt II ning hävitajaid F-16. Lisaks osalevad õppusel õppereaktiivid L-39 Albatros, mida kasutab ka Eesti õhuvägi.

Õppuse Ramstein Rover 2012 keskpunkt on Namesti lennubaas Tšehhi lõunaosas. Lisaks hõlmab õppus Libava, Boletice ja Piseki piirkondi. Ramstein Rover kestab kuni 21. septembrini. Õppust juhib NATO õhuvägede väejuhatus Ramsteinis.

Eesti tulejuhid teenivad ISAF-i operatsioonil Afganistanis alates 2009. aastast.