Bowen ütles oma avalduses, et kirjutas alla õigusliku dokumendi, mis määrab Nauru Vabariigi regionaalseks menetlusriigiks, teatab BBC News.

Bowen ei täpsustanud, kui palju asüülitaotlejaid Naurusse saadetakse, kuid ütles, et üle viiakse kõik, kes on saabunud pärast 13. augustit.

Austraalia meedia teatel on riiki saabunud umbes 2000 asüülitaotlejat pärast seda, kui kiideti heaks kava taasavada riigist väljaspool asuvad menetluskeskused Naurus ja Paapua Uus-Guineas.

Austraalia peaminister Julia Gillard, kes kirjutas sellesisulise kokkuleppe nädalavahetusel alla Paapua Uus-Guinea peaministri Peter O'Neilliga, ütles, et riigivälise menetlemise eesmärk on, et ohtlike paadireisidega saabuvatel asüülitaotlejatel poleks mingit eelist.

Asüülitaotlejad saabuvad tihti Austraalia looderannikust eemal asuvale Jõulusaarele. Indoneesiast saabuvad paadid on tavaliselt ülerahvastatud ja viletsas seisukorras.

Kaks nädalat tagasi uppus Indoneesia Jaava saare juures paat arvatavasti 150 asüülitaotlejaga, kes olid peamiselt afgaanid. Pääses 55 inimest, kes viidi Indoneesia Meraki sadamasse.