Karlsruhes asuv põhiseaduskohus teeb otsuse 500 miljardi euro suuruse ESM-i tõkestamise kohta kolmapäeval, 12. septembril, üheksa nädalat pärast poolt- ja vastuargumentide ärakuulamist, kirjutab Bloomberg.

Kohtu otsusega samal päeval otsustavad Hollandi valijad, kas toetada parteisid, mis seavad kahtluse alla Euroopa institutsioonide võimu suurendamise ning 14. septembril arutavad eurotsooni rahandusministrid järgmisi samme. Saksa kohtu otsus ESM-i vastu võib nurjata Euroopa diplomaatia kuudepikkused pingutused ning turud jälgivad igasuguste võimalike tingimuste lisamist väga tähelepanelikult.

„Ma arvan, et kohus ütleb, et Saksamaa saab sellega hakkama,“ ütles Oxfordi ülikooli Saidi ärikooli majandusteadlane Clemens Fuest. Tõenäoliselt huvitab kohut aga parlamendi osa ja ESM-ile seatakse mingid tingimused.

Saksa kohtunikud kuulasid poolt- ja vastuargumente 10. juulil. Kohtule kaebuse esitanud väidavad, et kriisiga võitlemise seadusandlus võtab Saksa seadusandjatelt võimu ja annab selle üle Brüsselile, õõnestades sellega demokraatiat.

Liidukantsler Angela Merkeli valitsuskoalitsiooni esindaja, parlamendiliige Peter Gauweiler Baierist esitas laupäeval kohtule uue kaebuse, millega püüdis otsuse tegemist ESM-i üle edasi lükata. Gauweileri sõnul on olukorda fundamentaalselt muutnud Euroopa keskpanga lubadus osta riikide võlakirju.

Merkel ja Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble on öelnud, et on kindlad, et ESM elab kohtuvaidluse üle. Ametnikud on väljendanud aga suuremat muret kohtuotsuse üksikasjade üle kui võimaluse üle, et ESM täielikult tagasi lükatakse.

Euroopa keskpanga eelmisel nädalal avaldatud plaan võttis kohtult osa pingest maha, sest eurotsoon võib endiselt toetuda Euroopa finantsstabiilsusfondile (EFSF) ja Euroopa keskpanga poolsele finantseerimisele, kui ESM-i rakendumine venima jääb või see üldse teoks ei saa.

Saksamaa poliitilise suuna kohta võttis sõna miljardär George Soros. „Parim teguviis on sundida Saksamaad valima, kas olla heasoovlik hegemoon või juhtriik või lahkuda eurotsoonist,“ kirjutas Soros väljaandes New York Review of Books. „Teiste sõnadega, Saksamaa peab juhtima või lahkuma.“