Immigratsiooni- ja islamivastaste rühmituste kohtumised korraldas veebileht Document.no, teatas Aftenposten. Kohtumistel räägiti teemadel, mis ulatusid immigratsioonist ökoloogiani.

Süüdi mõistetud terrorist Breivik osales teadete järgi mitmetel Document.no korraldatud kohtumistel ja politsei ülevaate järgi hinnati teda „kogukonnas mõõdukaks ja suhteliselt tsentristlikuks“.

Politsei hinnangul oli kogu kogukonnas „vahetuteks vägivallategudeks madal potentsiaal“, kirjutab ajaleht.

Politsei lükkas siiski väite, et nad kohtumisi jälgisid, ümber. E-kirjas Aftenpostenile seletas pressiesindaja Roar Hansen, et politsei oli kohal ainult selleks, et kohtumised ei muutuks vägivaldseks.

Hansen rõhutas ka, et politsei ei olnud kohal ühelgi Document.no kohtumisel enne Breiviki arreteerimist. Breivik osales väidetavalt kohtumisel 2009. aasta 10. detsembril, samal päeval, kui USA president Barack Obama Oslot külastas.

See informatsioon ei paista aga kokku langevat 2011. aasta Oslo pommiplahvatust ja Utøya saare tulistamist uurinud komisjoni raportiga, milles öeldakse selgelt, et „Breivik hoidis Document.no korraldatud kohtumistel suhteliselt madalat profiili. Ühel nendest kohtumistest olid kohal Oslo politsei uurijad, et kogukondi identifitseerida“.

„“Ühel nendest kohtumistest“ ei pruugi ilmtingimata tähendada üht kohtumist, millel Breivik osales, vaid üht kohtumist, mille Document.no korraldas. Me ei olnud ühelgi kohtumisel, kus käis Breivik,“ kirjutas Hansen.