Nimetades end oma vigadest õppijaks, tunnistas Obama, et riik on jätkuvalt raskustes, kuid kaitses oma tegevust ja palus rohkem aega oma plaanide elluviimiseks. Obama maalis pikaajalise pildi taassünnist ajal, kui ootused on lühiajalised, kirjutab New York Times.

„Ma ei teeskle, et minu pakutav tee on kiire või kerge, ma pole seda kunagi teinud,“ ütles Obama Charlotte'is 20 000 valimiskonvendi delegaadile. „Te ei valinud mind, et ma ütleksin teile, mida te kuulda tahate. Te valisite mu, et ma räägiksin teile tõtt. Ja tõsi on see, et kulub rohkem kui mõni aasta, et lahendada probleemid, mis on tekkinud aastakümnete jooksul.“

„Aga tea seda, Ameerika: meie probleeme saab lahendada. Meie väljakutseid saab vastu võtta. Tee, mida me pakume, võib olla raskem, aga see viib paremasse kohta. Ja ma palun teid valida see tulevik,“ lisas Obama.

Obama esines rea lubadustega, sealhulgas lubas ta tekitada miljon uut töökohta tööstuses ja vähendada riigivõlga nelja triljoni dollari võrra. Kuid tema peamine sõnum oli, et ta on loonud aluse riigi taassünniks, kui valijad ainult annaksid talle piisavalt aega tööd teha. Obama püüdis olla täpsem kui vabariiklaste kandidaat Mitt Romney, selgitades, kuidas ta kavatseb oma lubadused ellu viia, suurendades nii maksimaalselt kahe partei vahelist erinevust.

„Nad tahavad teie häält, aga nad ei taha, et te teaksite nende plaani,“ ütles Obama vabariiklastele viidates. „Ja seda sellepärast, et kõik, mis neil pakkuda on, on sama retsept, mis neil on olnud viimased 30 aastat.“

Obama väitis, et Romney on keskklassi muredest nii võõrdunud, et tal pole aimugi, kuidas nende poole pöörduda. Obama seostas Romneyt ja viimase asepresidendikandidaati Paul D. Ryanit ebaõnnestunud majanduspoliitikaga, mis eelistab jõukaid.

„Iga teema puhul ei seisa teil ees valik mitte ainult kahe kandidaadi, vaid kahe partei vahel,“ ütles Obama. „Kui kõik on öeldud ja tehtud, kui te võtate kätte valimissedeli, et hääletada, seisate te silmitsi selgeima valikuga kogu põlvkonna jooksul.“

Rääkides välispoliitikast ütles Obama, et vabariiklased tahavad viia USA tagasi tormakuse ja prohmakate aega, mis on Ameerikale nii kalliks maksma läinud. Asepresident Joe Biden oli enne oma kõnes rääkinud sõdades hukkunute ja haavatute arvust.

Obama tunnistas otse oma pettumusi. „Samal ajal, kui ma olen uhke selle üle, mida me oleme koos saavutanud, mõtlen ma palju rohkem oma vigadele,“ ütles president, kuid lisas: „Ma pole kunagi olnud lootusrikkam Ameerika suhtes, mitte sellepärast, et ma arvan, et mul on kõik vastused, mitte sellepärast, et ma olen naiivne meie väljakutsete suuruse suhtes. Ma olen lootusrikas tänu teile.“

Kõne lõpus paistis president härdaks muutuvat, rääkides haavatud veteranidest, kes suudavad kuidagi oma proteesidega kõndida, joosta ja jalgrattaga sõita. Obama ütles, et ei tea, kas nad tema poolt hääletavad, kuid lisas, et nad annavad talle sellest hoolimata lootust, et raskustest on võimalik üle saada.

„Kui te jagate seda usku minuga, kui te jagate seda lootust minuga, palun ma teilt täna õhtul teie häält,“ lõpetas Obama murduva häälega oma kõne.