HRW värske raport räägib sellest, kuidas USA ja Suurbritannia kohtlesid Liibüa diktaatori Gaddafi vastaseid enne Liibüa rahvaülestõusu. Raporti järgi piinas USA oma vange palju laialdasemalt kui seni on tunnistanud, vahendab YLE Uutiset.

Organisatsiooni teatel muutus USA ja Suurbritannia suhtumine Gaddafisse järsult 2003. aastal, kui Gaddafi lubas, et Liibüa loobub massihävitusrelvade arendamisest. USA ja Suurbritannia hakkasid pärast seda otsima Gaddafi vastaseid üle maailma ning neid salaja vahistama ja Liibüasse vedama.

Kaks aastat varem oli toimunud suur terrorirünnak New Yorgis, misjärel alustas USA oma ülemaailmset kampaaniat islamistliku terrori vastu.

Paljud Gaddafi vastased olid saanud sõjalise väljaõppe islamistlikes laagrites, kuid nende huvi keskendus Gaddafi kukutamisele, mitte terroriaktide korraldamisele läänemaailmas. HRW andmetel ei suutnud USA neil eesmärkidel vahet teha.

Raportis on intervjueeritud 14 endist Gaddafi vastast, kelle USA ja Suurbritannia luureteenistused kinni võtsid, erinevatesse riikidesse vangi viisid ja lõpuks Liibüasse sõidutasid. Vangid rääkisid piinamistest kuni aastaid kestnud vangistuse ajal. Mõnesid vange piinati veega ning nende peal rakendati ka muid ebainimlikke ülekuulamistehnikaid.

Vangid jõudsid lõpuks Liibüasse, kus osade puhul väärkohtlemine jätkus. Nad vabanesid alles pärast Liibüa rahvaülestõusu. Üks neist tegi vangistuse ajal enesetapu. Tema surnukehal oli näha piinamise jälgi, teatab HRW.

USA luure keskagentuuri CIA pressiesindaja ei kommenteeri uusi süüdistusi. Ta rõhutas, et CIA tunnistab veega piinamise kasutamist kolme New Yorgi terrorirünnakus osalenud isiku puhul. CIA-s korraldati hiljem piinamise kohta laialdane juurdlus ning muid juhtumeid ei ole välja tulnud.

Ka Suurbritannia välisministeerium eitab kategooriliselt piinamist või selle kasutamise palumist oma abilistelt.

USA praegune president Barack Obama on veega piinamise ja mõned muud ebainimlikud ülekuulamismeetodid keelanud.

HRW raport põhineb vangide jutustustel ning Liibüas pärast rahvaülestõusu avaldatud dokumentidel.