Nimelt on ühistransport Tallinnas uuest aastast tasuta vaid Tallinna registreeritud inimestele, teised peavad endale ikkagi pileti ostma. R-kioskid olid selleks senini üks lihtsamaid võimalusi, sest Tallinnas on neil 112 müügikohta, neist 22 kesklinnas ja selle lähiümbruses.

R-kioske pidava Rautakirja Estonia AS tegevjuht Ivar Vendelini sõnul ei ole firma Tallinna linnaga piletite müügiks lepingut järgmise aasta osas sõlminud ning seetõttu ei saa nad ka lubada, et uuest aastast R-kioskitest ühistranspordi pileteid osta saab.

"On ju selge, et ühegi eraettevõtte eesmärk ei ole kahjudega kaubelda ning seetõttu sõltub meie huvitatus ikkagi konkreetsest tingimustest. Uuest aastast kaovad paberpiletid ning meile Ühendatud Piletite AS poolt pakutavad elektrooniliste piletite müügitingimused viivad selles segmendis meie senise keskmise tasu ühe pileti kohta oluliselt alla," nentis Vendelin.

"Kuna tallinlastele on ühistransport edaspidi tasuta, siis langeb drastiliselt ka vajadus piletite järgi ehk piletite üldine müügikäive. Nii käibe kui iga pileti müügilt saadava tasu samaaegne hüppeline langus muudab piletimüügi jätkamise mõttekuse meie jaoks ülimalt küsitavaks," lisas Vendelin.

R-kioskid ei ole tema sõnul kummist, mistõttu nad peavad pakutavate toodete valikut väga täpselt planeerima. Kui mõne toote müügilt saadav tulu on teistega võrreldes kordades väiksem, siis on ka selle müümiseks kulutatud tööaeg ja ruum suhteliselt ebaefektiivselt kasutatud.

Vendelin lootis, et ka ilma R-kioskiteta saavad mittetallinlased uuel aastal sõidupileteid osta. Sobivateks kohtadeks võivad olla näiteks suuremad kaubanduskeskused, nagu Sikupilli keskus. "Loodan, et see on siis Tallinna külalistele ka vastuvõetav variant," ütles Vendelin.