Ajaleht Frankfurter Rundschau teatas kolmapäeval, et Saksamaa valitsus on järele andnud NATO plaanidele, mille järgi pommid mitte ainult ei jää Saksamaale, vaid neid ka moderniseeritakse, vahendab The Local.

Pommide eneste moderniseerimiseks kulub miljardeid ning Saksa Bundeswehrilt oodatakse veel 250 miljoni euro kulutamist, et hoida hävituslennukid Tornado, mida saab kasutada USA tuumapommide kohaletoimetamiseks, kasutuskõlblikena kuni 2024. aastani.

Frankfurter Rundschau kirjutas, et samm, mida ajaleht nimetas kannapöördeks Saksamaa kaitsepoliitikas, on eriti valus välisminister Guido Westerwellele, kes surus USA tuumarelvade Saksamaalt minema viimise sisse 2009. aasta koalitsioonilepingusse.

Ametlikult asub Reinimaa-Pfalzi liidumaal Bücheli õhujõudude baasis 10-20 tuumapommi, mis on jäänuk külma sõja aegsest arsenalist. 1990. aastateni hoiti Büchelis umbes 200 tuumarelva.

Kuigi paljud ei näe tuumarelvade Saksamaal hoidmisel mõtet, kirjutas Frankfurter Rundschau, et Prantsusmaa, Türgi ja Ida-Euroopa riigid soovivad väga nende sinna alles jätmist, samas kui teised riigid tahavad, et enne nende Saksamaalt ära viimist vähendaks Venemaa kõigepealt oma taktikaliste tuumarelvade arsenali.

Ajaleht Berliner Zeitung kuulis sõjalistelt ekspertidelt, et Saksamaa valitsus andis järele mai lõpus NATO tippkohtumisel Chicagos, kui liidukantsler Angela Merkel ja Westerwelle nõustusid mõlemad ühisdeklaratsioonile alla kirjutama.

Deklaratsioon sisaldas endas avaldust, milles öeldakse, et tuumarelvad on NATO koondvõimekuse keskne komponent ning nende praegune paigutus on piisav efektiivse kaitse tagamiseks.

Kuigi Saksamaa välisministeerium rõhutab endiselt, et NATO teeb põhimõtteliselt tööd desarmeerimise ja relvastuse kontrolli suunas, ütles Roomas asuva NATO kaitsekolledži uurimisdirektor Karl-Heinz Kamp, et on mitmeid põhjuseid, miks sakslastel tuli taganeda.

„Üldiselt on eufooria tuumadesarmeerimise üle hajunud,“ ütles Kamp Frankfurter Rundschaule. „Ja suhted Venemaa ja USA vahel on taas jahenenud. Ja oma avaliku rünnakuga ei teinud Westerwelle läbirääkimisi NATO-s lihtsamaks.“

Kampi sõnul kavatseb USA kulutada umbes neli miljardit dollarit pommide moderniseerimiseks ning muuta need juhitavaks, et nad ei oleks enam lihtsalt alla kukutatavad pommid nagu praegu, kuid ka see on kaasa toonud kriitikat.

„Nende relvade moderniseerimine USA poolt ähvardab kaotada selge erinevuse taktikaliste ja strateegiliste relvade vahel,“ ütles Saksamaa opositsioonilise sotsiaaldemokraatliku partei SPD välisasjade kõneisik Gernot Erler.

Erler ütles, et SPD kutsub valitsust üles seletama, millised sammud on nüüd kavas, et saavutada eesmärk, milleks on USA tuumarelvade äraviimine Saksamaalt ja Euroopast.