"Mina ei ühine selle seisukohaga, et meil on parteide kaudu tulnud kari lolle riiki valitsema," rääkis Lang intervjuus ajalehele Raplamaa Sõnumid. "Nojah, parlament on paratamatult ühiskonna läbilõige. Meil on lolle ühiskonnas ka päris piisavalt."

Lang leiab, et üldiselt on võtmekohad arukate inimeste käes, kuid tema sõnul on iseasi, kas suudetakse nendes erinevates ideedes leida ühisosa, mis edasi viib. "Või kaevutakse oma kaevikusse ja tulistatakse sealt nagu Esimeses maailmasõjas, kus kaks aastat loobiti üksteisele granaate kaela," tõi Lang võrdluse. "Selle üle peaks muretsema, et ei oleks kaevikusõda, meil on vaja kiirelt edasi minna. Aga meil juba aasta otsa kestab kaevikusõda. Rakendada kogu meediajõud valitsuse tampimisele on ikka väga mage."

Langi sõnul on see täpselt see, mis juhtus Itaalias. "Me oleme seda kordamas. Ma loodan, et ta meil läheb mööda, et ei ole järgmine peaminister Hans H. Luik," avaldas kultuuriminister.

Lang avaldas kahetsust kogu Lääne demokraatia üle. "Nii kurb, kui see ei ole – mida rohkem on demokraatia arenenud ja mida rohkem on inimestel vaba aega, seda rohkem on ikkagi ka seiklejad saanud poliitilist võimu. Tulemus ei ole olnud kõige parem," resümeeris ta.

"Eestil on selles mõttes pagana hästi läinud, tohutult hästi. Meie suurim probleem on see, et me ei tea, mis suundumused ühiskonnas on. Me oletame, kuulame tänaval juttu, aga uuringuid pole," lisas minister veel ühe kitsaskoha.

Täispikka intervjuud kultuuriminister Rein Langiga saab lugeda Teatritaskust.