Riigikontroll tegi riigikogu põhiseaduskomisjonile kokku seitse ettepanekut, seisab komisjonile saadetud kirjas. Neist ühe järgi tuleks täiendada ka erakonna vastutust, sätestades, et keelatud annetuse kajastamata, tagastamata või riigieelarvesse kandmata jätmine on süütegu, vahendab BNS.

„Usun, et nii erakonnad kui ka avalikkus saaks tugeva signaali, kui riigikogu taastaks karistusseadustikus sätestatud sanktsiooni, mis käsitles erakonnale tehtava annetuse vastuvõtmise keelu rikkumist – kriminaalkorras karistus oli ette nähtud nii erakonnale tehtava anonüümse, varjatud või juriidilise isiku annetuse vastuvõtmise eest kui ka sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik,“ kirjutas riigikontrolör Mihkel Oviir.

Samuti teeb riigikontroll ettepaneku jagada erakonnale riigi poolt antav toetus kaheks – tegevustoetuseks ja valimistoetuseks. Tegevustoetust makstaks perioodiliselt kõigile ametlikult registreeritud erakondadele ulatuses, mis on minimaalselt vajalik erakonna tegevuse haldamiseks.

Valimistoetust makstaks võrdses summas kas kõigile valimistel osalenud erakondadele, kõigile erakondadele või veel mingi muu põhimõtte järgi. „Riigi toetus peaks tagama erakondadele teatud võrdsusmiinimumi ehk andma erakondadele teatud minimaalsed võrdsed võimalused nii struktuurseks eksistentsiks kui ka oma ideede esindamiseks,“ kirjutab Oviir.

„Toetuse saamiseks õigustatud erakondi aitaks välja sõeluda reegel, et riigi tegevustoetust ja valimistoetust ei maksta erakonnale juhul, kui tema enda kogutud liikmemaksud ja annetused moodustavad vähem kui X protsenti potentsiaalsest tegevus- või valimistoetusest,“ pakkus riigikontrolör.

„Põhimõtteks võiks olla, et väljast hangitava raha hulk peaks kindlasti ületama riigilt tuleva toetuse või olema sellest vähemalt X protsenti.“

Oviiri arvates peaks jätkama nii, et juriidilised isikud erakondadele annetada ei saa. „Kui on tingimata soov lubada annetada ka juriidilistel isikutel, siis teha selleks spetsiaalne poliitilise mõtte arendamise fond, kuhu laekuv raha ei ole konkreetse sihiga, vaid teenib laiemaid maailmavaate arendamise huve,“ kirjutas ta.

Riigikontroll toetab ka erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) pakutud ideed kehtestada erakondadele positiivse netovara nõue. Samuti võiks riigikontrolli arvates lubada erakondadele rahalisi annetusi vaid pangaülekandega erakonna ametlikule deklareeritud kontole ja tagada ERJK-le volitused, mis võimaldavad kahtluse korral saada infot veendumaks, et annatuse teinud isik on selle tõesti teinud oma vara arvel, nagu nõuab seadus.

Veel peaks erakonnaseaduses täiendama ja täpsustama keelatud annetuste loetelu ja sisu. Sinna tuleks riigikontrolli arvates lisada üritused ja tegevus, mille ilmselge eesmärk on propageerida erakonda, millest erakond teadis või pidi teadma ning mille arvelt erakond sai rahaliselt hinnatavat hüve. Samuti annetus, mis on tehtud füüsilise isiku vahendusel, kuid ilmselgelt kolmanda isiku poolt või kolmanda isiku vara arvelt.