Sihtasutus Innove andis täna hommikul avaldamiseks välja riigieksamite statistika ainete ja maakondade lõikes, mille alusel ajakirjanikud koostavad iga-aastaseid koolide pingeridasid. Gustav Adolfi gümnaasium (GAG) maandus tavapäraselt tabeli eesotsas. Kaheksas koht märgib kolmepallist tõusu ning asukohta pingerea TOP 10 seas, kust eelmisel aastal napilt välja jäädi.

Kooli direktori Hendrik Aguri hinnangul on riigieksamid üle riigi väga kindlaks ja usalduväärseks mõõdikuks eksami sooritamise tulemuslikkuse ja kvaliteedi kohta.

"Kuna õpilased õpivad kindlates koolides, siis on just koolid need, mis tagavad õpilastele täpselt selle taseme, millega on sooritatud eksamid," kommenteeris Agur.

Pingerea tulemus on GAG-i direktori jaoks koolijuhina informatiivse tähtsusega, kust eelkõige järgida oma koolisisest trendi aastate lõikes ainete kaupa ja kokkuvõttes teiste koolide suhtes.

Esimese 15 seas on kool kindlalt püsinud juba aastaid.

"Midagi pole parata, see on siiski näitaja ja ma ei alahinda seda. Koolisiseselt pole me kunagi tekitanud pingeid või probleeme oma kooli koha pärast riigi koolide pingeras. Koolijuhina saab just oma kooli siseselt analüüsida tõuse ja langusi ning nendele seletusi leida ja tegevusi ette võtta," märkis Agur.

Paanikaks esikümnest välja jäädes pole Aguri sõnul kunagi põhjust. "Riigieksami tulemus on kui peegelpilt. Oma kooli puhul olen kõige rohkem rahul sellega, et me oleme stabiilselt head ja see on õpetajate väga hea töö," leidis koolijuht.

Pingeridade avaldamine on GAG-i direktori kinnitusel täiesti omal kohal. "See on ikkagi paljude koolide jaoks tõehetk võrreldes teiste koolidega ja miks peaks seda salgama või sellest ümber nurga rääkima? Selge see, et ebamugav on olla tabelis allpool, kuid siiski on see ka koolijuhtide jaoks instrumendiks, mis sunnib peeglisse vaatama - mida ja kuidas ma peaksin tegema paremini, teisiti, mida muutma," lausus Agur.

"Ma arvan, et ei soovikski vaevuda mõtlema alternatiivile. See võrdlus on konkreetne ja tõene," ütles Agur.

Gustav Adolfi gümnaasiumi direktor lubas täna hommikul kindlasti edetabelit uurida.

"Ma arvan, et Eestis ei ole ühtegi gümnaasiumidirektorit, keda see tabel jätaks külmaks. Samuti jälgivad tabelit linnade ja valdade juhid. Mida väiksem kohalik omavalitsus, seda enam ja suurema pingega aetakse näpuga järge oma kooli kohast tabelis," nentis Agur.