Põlva keskkoolis, kellega on leping sõlmitud juba varem, jätkub eelkutseõpe kuni kooli reorganiseerimiseni.

Sisekaitseakadeemia rektor Lauri Taburile teeb eriliselt rõõmu noorte suur huvi sisekaitseteemade vastu.

"Iga sisekaitselise eelkoolituse läbinud noor annab meie kaaskodanikele kindlustunde, et kriitilistes olukordades osatakse käituda õigesti," lahkas Tabur algava koolituse laiemat kasu.

Praeguseks toimub sisekaitseline eelkoolitus viies maakonnas: Orissaare gümnaasiumis, Tabasalu gümnaasiumis, Põlva keskkoolis, Pärnu hansagümnaasiumis ning ühiselt toimub eelkoolitusõpe Kohtla-Järve Järve Vene gümnaasiumis ja Kohtla-Järve Järve gümnaasiumis. Sellest sügisest on plaan alustada koostööd ka kolme Narva kooliga.

Sisekaitselise eelkoolituse eesmärk on anda gümnaasiumiõpilastele teadmisi ja oskusi, mis on vajalikud avaliku korra kaitsmisel, riigipiiri valvamisel, tuletõrje- ja päästetegevusel ning maksuametniku, tolli- ja vanglatöös.

Eelkutseõpe jaguneb politsei- ja piirivalve valdkonna ning päästetegevuse valdkonna erialadeks. Tunnid toimuvad klassiruumides ja sisejulgeolekuametites koha peal. Õppe lõpus toimub praktiline õppelaager, kus teoreetilised teadmised läbi praktiliste tegevuste kinnistatakse.

Sisekaitselise eelkutseõppe edukad läbijad saavad abipolitseiniku või –päästja ettevalmistuse ning soovi korral võivad teha eksami ja omandada kutsetunnistuse. Sisekaitseakadeemiasse sisseastumisel saavad eelkutseõppe läbinud noored kutsesobivusvestlusel lisapunkte.

Sisekaitseakadeemia on siseministeeriumi haldusala kõrgkool, mis valmistab kutse-, kõrg- ja magistrihariduse tasemel ette spetsialiste laiale ringile sisejulgeolekuasutustele seal hulgas politseile, piirivalvele, päästealale, samuti justiits- ning maksu- ja tollisüsteemile.

Neis valdkondades viiakse läbi ka teadus- ja arendustööd ning pakutakse juba töötavatele spetsialistidele täienduskoolitust kõigis erialastes küsimustes.