"Põhimõtteliselt tulevad need tablood samasugused, nagu praegu on Viru keskuse bussiterminalis. Näiteks ilmub tabloole kiri, et 17. liini buss väljub Taksopargi peatusest autobussijaama poole nelja minuti pärast. Sõiduki lähenedes peatusele hakkavad minutid vastavalt vähenema," selgitas Pealinnale Tallinna transpordiameti arenguosakonna peaspetsialist Anu Kalda.

Tabloode esimesed asukohad
* Vabaduse väljak (Kaarli pst, väljuv suund)

* Vabaduse väljak (Estonia pst, väljuv suund)

* Estonia (Teatri väljak, väljuv suund)

* Taksopark (Endla tänaval, linna suund)

* Zoo (linna suund)

* Lepistiku (linna suund)

Allikas: Pealinn

Kui juhtub midagi ootamatut, annab tabloo ka sellest teada.

"Näiteks kui kuskil on toimunud avarii ja ka busside liikumine on selle tõttu häiritud, või on kuskil trammi- või trolliliin katki läinud, siis annab infosüsteem ka sellistest juhtumitest teada kuni selleni välja, et soovitab mõnda teist peatust või liini. Kiri tablool on oranžides toonides ning ka vaegnägijatele hästi nähtav," märkis Kalda.

Tallinna linn on reaalaja infosüsteemi projekti teostamiseks vahendeid taotlenud mitmetest fondidest, kuid neid taotlusi ei rahuldatud.

Praegust reaalaja infosüsteemi projekti rahastatakse Euroopa Liidu 7. raamprogrammi CIVITAS initsiatiivi MIMOSA projekti kaasabil. Kuna tegu on pilootprojektiga, siis piirdub linn esialgu vaid kuue peatuse varustamisega tabloodega.

"Rahaliselt pole projekti kaudu praegu rohkem võimalik tabloosid soetada. Tehniliselt on edaspidi võimalik koostöö suuremate kaubanduskeskustega, et nende infotabloodel näidata reaalaja infot ühissõidukite väljumiste kohta neile lähimatest peatustest," teatas Kalda.

Tablood on valitud erineva suurusega vastavalt vajadusele ehk suurus sõltub sellest, kui palju liine konkreetset peatust läbib.

Ühissõidukite liikumist on alates 15. oktoobrist võimalik jälgida ka mobiiltelefonist ja internetist.

"Selleks vajab inimene iPhone nutitelefoni või peab tema mobiilil olema android-süsteem. Peatustesse paigaldatavatele tabloodele ning telefonidesse ja internetti informatsioon on ühesugune, vaid väljundid on erinevad," kommenteeris lahendust Pealinnale AS Ühendatud Piletid tegevjuht Kristjan Konks.

Internetist saab Konksi kinnitusel ühissõidukite püsimist sõiduplaanis hakata jälgima veebiküljel pilet.ee.