3. juulil tegi Keskerakond siseministeeriumile ettepaneku vabastada ametist kaitsepolitseiameti peadirektor Raivo Aeg usalduse kaotamise tõttu, kuna maadevahetuse kohtuasjas leidis esimese astme kohus, et jälitustoimingute läbiviimisega rikuti süüdistatavate põhiõigusi, kirjutab BNS.

Vaher meenutas Keskerakonnale, et Eesti kohtusüsteem on kolmeastmeline ning nn maadevahetuse kaasuses ei ole esimese astme kohtu otsus jõustunud, vaid prokurörid on kasutanud apellatsiooniõigust ning vaidlustanud selle.

Vastavalt kriminaalmenetluse seadustikule juhib kriminaalasjades kohtueelset menetlust prokuratuur ning kaitsepolitseiamet teeb uurimisasutusena toiminguid iseseisvalt.

„Siseminister korraldab ministeeriumi valitsemisalasse kuuluvaid küsimusi riigi sisejulgeoleku tagamisel ja avaliku korra kaitsmisel ning piirivalve-, kodakondsus- ja migratsiooni-, kriisireguleerimise ja päästevaldkonnas,“ sõnas Vaher. „Sellest johtuvalt ei ole siseministri pädevuses sekkuda õigusmõistmisesse ning anda hinnanguid asjaolude kohta, mis on seotud pooleli olevate kohtuvaidlustega ning teha järeldusi kaitsepolitseiameti või teiste uurimisasutuste poolt läbiviidud kohtueelse menetluse kvaliteedi osas.“