"Sotsiaaldemokraatide arvates ei peaks poliitilistel põhjustel takistama Eesti majandusvetes Nord Streami uurimisloa andmist. Kuna aga Läänemeri ja Eesti rannik on keskkonnariskidele eriti tundlikud, peab torujuhtme rajamise peamine rõhuasetus olema keskkonnamõjude hindamisel," ütles Palo Delfile.

"Iseenesest on täiesti mõistlik viia Eesti majandusvetes läbi põhjalik uurimine, mis näitaks, kas tulevikus oleks üldse põhimõtteliselt võimalik sinna gaasitoru rajada. Uurimine aga peab olema erapooletu ja erinevate rahvusvaheliste ekspertide kõrval peaksid olema kaasatud ka Eesti teadlased ja asjatundjad, kes Eesti huve ja perspektiivi esindavad," lisas Palo.

Sotside esindaja sõnul tuleb kindlasti ka energiasektori arenguid vaadata ratsionaalselt ning pragmaatiliselt ja mitte lasta ennast emotsionaalselt hirmutada - ei Nord Streami ega ka muude arengute suhtes.

"Sotsiaaldemokraadid on nõus Soome välisministriga Erkki Tuomiojaga, et Läänemere ala on keskkonna suhtes eriti haavatav, seega enne igasugust ehitamist peab olema läbi viidud põhjalikud uuringud ja analüüs," selgitas Palo.

Praegune varustamine juba piisav

Riigikogulase arvates on Eesti vene gaasiga varustamine praegu piisav, kuid samas oleks lühinägelik keskenduda energeetikavaldkonnas vaid ühele algatusele, sest energiaallikate mitmekesisus on Eesti energiaiseseisvuse võti ning seega peaks riik vähendama sõltuvust täna monopoolses seisus vene gaasist. Seetõttu peab Palo mõistlikuks jätkata ettevalmistusi LNG terminali ehitamiseks ja oluliselt rohkem keskenduma taastuvenergiale, et muuseas olla vähem mõjutatud väliskeskonnast.

"Mis puudutab ühiskondlikku arutelu, siis sotsiaaldemokraadid on alati olnud seda meelt, et mida rohkem erinevaid eksperte, huvigruppe ja arvamusliidreid saavad sõna sekka öleda, seda parem. Erinevaid seisukohti ära kuuletes jõutakse parimale võimalikule lahendusele. Kindlasti peab riik inimesi piisavalt informeerima ka Nord Streami arengutest. Selline käitumine ei ole kahjuks praegusele valitsusele küll omane," arvab Palo.

Nord Stream AG esitas kolmapäeval Eesti välisministeeriumile taotluse uurimisloa saamiseks Eesti majandusvetes.

Peaminister Andrus Ansip ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et Nord Streami uurimisloa taotlus on alles eeltaotlus ning võrreldes eelmise uuringutaotlusega kaks aastat tagasi pole asjaolud muutunud.