"„Me tahame süvendada Poola ja Eesti kaitsealast koostööd,“" ütles brigaadikindral Riho Terras. „"Poola mängib Läänemere julgeolekuruumis ülitähtsat rolli ja on Eesti oluline liitlane NATOs. Oleme Poolale tänulikud toetuse eest,“" lisas brigaadikindral.

Eesti kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terrase sõnul seovad Poolat ja Eestit ühine ajalugu ja meie rahvaid sarnane saatus. Eesti on olnud Poola kuningriigi osa. Vene tsaaririigi lagunedes kuulutasid nii Eesti kui Poola 1918. aastal välja riikliku iseseisvuse, millele järgnes Vabadussõda. Enne II maailmasõda tegid Poola ja Eesti tihedalt sõjalist koostööd. Paljud Eesti sõjaväelendurid olid õppinud Poola lennuväekoolides. Nõukogude Venemaa ja Saksamaa vahel sõlmitud Molotov-Ribbentropi pakti tulemusel kaotasid Poola ja Eesti riigid iseseisvuse, poolakad ja eestlased vabaduse. Poola sõltumatu ametiühinguliikumine Solidaarsus andis eelmise sajandi kahel viimasel kümnendil jõudu ja lootust vastupanuvõitlusele Eestis.

Poola kaitseväe juhataja auks oli kaitseväe peastaabi ette üles rivistatud Vahipataljoni aukompanii. Täna sai Poola kaitseväe juhataja kaitseväe peastaabis ülevaate Eesti sõjalisest riigikaitsest ja kaitseväe arengust. Pärast ametlikku kohtumist istutas kindral Mieczysùaw Cieniuch kaitseväe peastaabi hoone ette tamme.

Visiidi jooksul kohtub kindral Mieczysùaw Cieniuch kaitseminister Urmas Reinsaluga, külastab Ämari Lennubaasi ja NATO küberkaitsekeskust. Kindral Mieczysùaw Cieniuch asetab mälestuspärjad Vabadussõja võidusamba jalamile ja Poola allveelaeva Orzeli mälestustahvli ette.

1951. aastal sündinud kindral Cieniuch alustas kaitseväe karjääri 1970. aastal tankivägede ohvitserikoolis Poolas Poznanis ning on teeninud oma sõjaväelise karjääri jooksul soomusüksuste kõigi tasandite ametikohtadel. Aastatel 1990-1992 õppis ta kindralstaabi akadeemias Moskvas. Pärast seda on kindral Cieniuch teeninud erinevatel ühendstaabi tasandi ja sõjalis-strateegilistel ametikohtadel, nõustades Poola kaitseministrit sõjalistes küsimustes ning esindades Poolat NATO ja EL juures. Kindral Cieniuch on teeninud Poola kaitseväe kindralstaabi ülema ametikohal, mis on kõrgeim sõjaline ametikoht Poolas, aastatel 2006-2009 ning täidab seda positsiooni taas 2010. aastast tänaseni.

Viitseadmiral Tarmo Kõuts külastas Poolat ametlikul visiidil 2006. aastal. Täna alanud Poola kaitseväe juhataja ametlik visiit on esimene pealesõjaaegne nii kõrgetasemeline Poola väejuhi ametlik külaskäik Eestisse.

Poola eelmine kaitseväe juhataja kindral Franciszek Gàgor hukkus koos Poola toonase presidendi Lech Kaczyñskiga 10. aprillil 2010 Smolenski lähedal lennuõnnetuses, kui nad olid teel Katõni massimõrva mälestusüritusele. Nõukogude Liit mõrvas Katõnis tuhandeid vangi langenud Poola ohvitsere.