Ei vabariigi valitsuse esindajad ega koalitsioonipoliitikud ei tunne huvi, mis kohalikes omavalitsustes tegelikult toimub. “Ei otsitagi kontakti kohalike liidrite ega nende kogenud omavalitsustegelastega, kelle kohta on teada, et nad mõtlevad laiemalt, kui vaid oma omavalitsuse eelarve ja

tugifondidest saadav raha,” tõdes arutelu juhtinud Aimar Altosaar. Ka haridussüsteemi reform kulgeks väiksemate valudega ja tagasilöökideta, kui toimuksid laiapõhjalised arutelud kohalike inimestega, tõid ühingu liikmed näiteid.

Vaba Isamaaline Kodanik leiab, et omavalitsused vajavad reaalset tulubaasi ja suuremat iseotsustamisõigust. “Peamiselt negatiivset tagasisidet sai seaduseparandus, mille alusel vabastatakse kodualune maa maamaksust, sest omavalitsustelt võeti praktiliselt viimane maksuinstrument kohaliku omavalitsuse rolli sisuliseks täitmiseks,” vahendas Altosaar.

Omavalitsuste juhtimine tuleb muuta läbipaistvaks ning hoida lahus rahvaesinduse ja täitevõimu tasandid. “Kui vallaasutuste juhid, kes saavad palka oma valla eelarvest või kelle ametisse valimine sõltub otse vallajuhtidest, on samal ajal ka volikogude liikmed, siis see on ju tegelikult igapäevane korruptsioon,” märkis Altosaar. “Toimub kohaliku võimu klannistumine.”

“Enamik omavalitsusi on juba aastaid tunnetanud suurt kahju, mille on põhjustanud valitsuse püüd tekitada ebameeldivusi Tallinna juhtivale Keskerakonnale, muutes sellel eesmärgil ka seadusandlust,” vahendas Altosaar intervjueeritud omavalitsusjuhtide seisukohta. “Seeläbi on rikutud
ka omavalitsusi koondavate üleriigiliste organisatsioonide võimekus olla valitsusele võrdväärseks partneriks.”

“Haldusreform on Eestis võimalik, kui keskvõim suhtleks kohalike omavalitsuste juhtide ja arvamusliidritega avatult. Praegu tammutakse paigal ja simuleeritakse tegevust, aga haldusreformi mängimine või sellest naljanumbri tegemine segab tegeliku reformi ettevalmistamist,” ütles
Altosaar.

Vaba Isamaaline Kodanik kutsub septembris kokku konverentsi “Milliseid omavalitsusi Eesti vajab?”, kus tutvustatakse läbiviidud uuringu tulemusi põhjalikult ja otsitakse ühes omavalitsusekspertidega lahendusi. ” Arutada tasuks näiteks varianti, kus praegused vallad-linnad säiliksid, kuid osa tehnilisemaid ja suurt professionaalsust nõudvaid funktsioone võiks minna teise tasandi pädevusse, mis võib osaliselt kattuda olemasolevate maakonnapiiridega. Omavalitsusjuhtide seas on sellisele kahetasandilisusele suur poolehoid,” ütles Altosaar.

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik otsustas 26. mail toimunud üldkoosolekul osaleda 2013. aasta kohalike omavalitsuste valimisel iseseisva valimisliiduna või lähedaste seisukohtadega valimisliitude koosseisus.