Helesinises triiksärgis ning lillakaspunase lipsuga naeratav Assange ilmus kell 16.15 rõdule. Ta mainib, et kuulis toetushüüdeid juba saatkonna seest.

"Olen täna siin, sest ma ei saa olla täna teiega seal. Aga tänan teid kaastunde eest," alustas Assange rõdult kõnet.

"Neljapäeval pärast saatkonna ähvardamist kui politsei piiras hoonet, tulite teie siia valvama," lisas Assange.

"Ühendkuningriigid järgisid Viini konventsiooni tingimusi seepärast, et maailm hoidis silma peal ja maailm jälgis seepärast, et teie jälgisite," märkis Assange toetajaid tänades.

Kaasaelajate kõrval tänas Assange Ecuadori rahvast, eelkõige riigi presidenti ja teisi rahvusvahelisi poolehoidjaid.

USA president Barack Obama peab tema sõnul lõpetama WikiLeaksi vastu suunatud nõiajahi.

"Ei tohiks olla rumalat juttu meediaorganisatsioonide süüdistamisest, olgu selleks siis WikiLeaks või New York Times," ütles Assange.

Ta avaldas toetust ka Pussy Riotile.

"Assange ütles viimase aitäh-i ja kadunud ta oligi. Kõne lõppedes hakkas osa rahvast vaikselt lahkuma. Teised hõikavad jätkuvalt loosungeid ning arvutud meedia esindajad intervjueerivad inimesi. Kõrvaltänav on täis sülearvutitega inimesi," vahendas kohal käinud Delfi kaastöötaja.
"Minu andmetel sai Assange loa kõnet pidada, kui sisu poliitiliseks ei lähe, aga kõne oli väga poliitiline," võttis ta kõne kokku.

Sõnavõtule eelnesid toetuskõned

Kohale olukorraga tutvuma läinud Delfi kaastöötaja sõnul pidasid enne Assange'i väljailmumist esmalt erinevad kuulsused ja tavainimesed saatkonna aknal olevast kõlarist kõnesid Assange'i toetuseks.

Rahva seast kostusid pidevad aplausid ja toetushõiked. Kõrvalt karjuti iga natukese aja tagant, et tegu on rahvusvahelise probleemiga.

"Just peeti toetuskõne Vivienne Westwoodi nimel ja järjest loetakse ette uusi kõnesid kas inimeste enda või nende usaldusisikute poolt. Isegi üks politseinik noogutas vahepeal Westwoodi kõne peale," kirjeldas kohalviibija.

Assange'i kõnest kujunes meediasündmus. "Meeleolu on siin ülev, tundub, et kõik pooldavad Assange'i. Politseid ja meedia esindajaid on mõlemaid väga palju. Kopterid tiirutavad taevas," lisas ta.

"Praegu räägib kunagine Briti saadik Ecuadoris, et kui politseinikud saatkonda lähevad, mõistetakse nad süüdi. Kõik on eufoorias."

"Shame on the media too! The media is a manupulating bastard! (Häbi olgu meedial! Meedia on manipulatiivne kaabakas!)" hõigati rahva seast.

Politsei jäi pealtnägija sõnul rahulikuks. "Neid on ligikaudu 50. Terve saatkonna esine tee on kinni, inimesed on vastaskõnniteel. Autod ning taksod tunduvad läbi pääsevat," teatas ta.

Assange'i toetajad olid multikultuursed. Pooled loosungid olid inglise, pooled hispaania keeles, palju näis olevat ecuadorlasi.