„Me peame suhtuma eurotsooni lagunemise võimalusse avameelselt. Keegi ei püüdle Soomes aktiivselt selle poole, isegi mitte Põlissoomlased, rääkimata valitsusest. Aga me peame olema valmis,“ ütles Tuomioja Helsingin Sanomate vahendusel.

Välismaal on Soome seisukohti euro kohta viimasel ajal hoolikalt jälgitud. Suurbritannia ei kuulu eurotsooni ja on tuntud oma euroskeptitsismi poolest.

Tuomioja sõnul on Soome ametnikel eurotsooni lagunemise puhuks plaan valmis.

„Inimesed mõtlevad selle peale igal pool. Aga on olemas konsensus selle kohta, et eurotsooni lagunemine maksaks lühikese ajaperioodi jooksul rohkem kui kriisireguleerimine,“ ütles Tuomioja.

Tuomioja sõnul võiks eurotsooni lagunemine isegi Euroopa Liitu tugevdada.

Soome on saanud viimasel ajal palju tähelepanu oma jäiga poliitika tõttu võlakriisi suhtes. Soome on ainsa eurotsooni riigina nõudnud ja saanud tagatisi nii Kreekalt kui ka Hispaanialt.

Ka Soome parlamandi Euroopa Liidu asjade komisjoni esinaine Miapetra Kumpula-Natri kinnitas Briti ajalehele, et päästepakettide hulk on piiri ületamas.

„Inimestel on tunne, et sellele (raskustesse sattunud eurotsooni riikide toetamisele) tuleb piir seada. Ma ei oska öelda, kas see võiks olla kümme protsenti sisemajanduse koguproduktist või midagi muud. Seda ei ole otsustatud. Aga on selge, et väike riik ei saa aidata suuri riike igavesti,“ ütles Kumpula-Natri.