Suurbritannia teatas, et ei lase Assange'il turvaliselt riigist lahkuda, vahendab BBC News.

Ecuadori välisminister Ricardo Patiño avaldas lootust, et läbirääkimistel Ühendkuningriigiga suudetakse sellest üle saada. Samas ütles ta BBC Mundole, et Suurbritannia peab austama Ecuadori suveräänset otsust, muidu kasutab Ecuador alternatiivseid võimalusi rahvusvaheliste seaduste raames, et nõuda turvalist läbipääsu.

„Ma ei arva, et on mõistlik, et pärast seda, kui suveräänne valitsus on teinud otsuse anda poliitilist asüüli, sunnitakse kodanikku elama pikka aega saatkonnas,“ ütles Patiño.

Ecuador väidab, et Assange'i inimõigusi võidakse rikkuda, kui ta saadetakse Rootsi, et kuulata üle seoses süüdistustega, et ta ründas seksuaalselt kaht endist WikiLeaksi vabatahtlikku, kui oli 2010. aastal Stockholmis loengut pidamas.

41-aastane Austraalia kodanik väidab, et seksuaalsel kontaktil oli mõlemapoolne nõusolek ja temavastased süüdistused on poliitiliselt motiveeritud, ning ta kardab, et kui ta Rootsile välja antakse, antakse ta edasi USA võimude kätte.

Assange ütles, et kuigi Ecuadori otsus oli ajalooline võit, on võitlus alles alanud ning lisas, et USA pretsedenditu juurdlus WikiLeaksi vastu tuleb peatada.

Suurbritannia välisminister William Hague ütles, et Assange'il turvaliselt riigist lahkuda lubamisel pole õiguslikku alust ning hoiatas, et asi võib kesta veel märkimisväärselt pikka aega. Briti välisministeerium teatas, et üritab endiselt leida lahendust läbirääkimiste teel, kuid järgides väljaandmisseaduses sätestatud kohustusi, Assange arreteeritakse, kui ta saatkonnast lahkub.

Rootsi välisministeeriumi pressiesindaja Anders Jörle ütles, et on vastuvõetamatu, et Ecuador tahab takistada Rootsi õiguslikke protsesse ja Euroopa õigusalast koostööd. Ta lisas, et Rootsi lükkab otsustavalt tagasi süüdistused Rootsi õigussüsteemi vastu.

Ameerika riikide organisatsioon kutsus oma Washingtoni peakorteris kokku erakorralise kohtumise, et arutada Ecuadori-Suurbritannia suhteid, eriti Ecuadori diplomaatiliste valduste küsimust Ühendkuningriigis.

Lõuna-Ameerika riikide liit, kuhu kuuluvad Argentina, Boliivia, Brasiilia, Tšiili, Colombia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peruu, Suriname ja Uruguay, kutsus pühapäevaks Ecuadori kokku erakorralise kohtumise, et arutada saatkonnas tekkinud olukorda.