Ainla sõnul ei tähenda serveri paiknemine seda, et keegi inimeste järel nuhiks või neid jälitaks. Tegu on lihtsalt serverisse ühendunud kliendiga, kes mingisugust teenust, ilmselt siinset aadressruumi kasutab, ütleb Ainla.

Samas rääkis Ainla, et serveriteenust kui sellist peab keegi siitpoolt teenuspakkujatest ka pakkuma. "Kuna seda tehakse aga paljudele, siis võib see teenusepakkumine olla tahtlik või ka tahtmatu," lisab Ainla.

New York Times kirjutas täna, et kriminaalide jälgimiseks loodud nuhkvaratoote FinFisheri 11 serverist üks asub väidetavalt ka Eestis.

Turvaanalüütikute väitel on FinFisher võimeline salvestama arvutite ekraanipilte, Skype’i vestlusi, klahvisisestusi ning ka iseseisvalt sisse lülitama veebikaamera ja mikrofoni funktsioone.

Eelmisel nädalal tegid Rapid7 turbefirma spetsialistid asja uurides kindlaks nuhkvara suhtlusstruktuuri ja leidsid, et FinFisheril on olemas vähemalt 11 Indoneesias, Kataris, Etioopias, Tšehhis, Mongoolias, Lätis, Araabia Ühendemiraatides, USAs ja ka Eestis asuvat serverit.

Gamma Group ise aga väidab, et avastatu näol on tegu FinFisheri näidistest edasi arendatud tarkvaraga või on keegi selle koopia varastanud.

Server on arvutisüsteem või selles töötav tarkvara, mis pakub teatud infoteenust sellega ühenduvatele klientidele. Näiteks veebiserverist saab lugeda veebilehti, failiserver pakub failide saatmise ja vastuvõtu teenust jne, vahendab Vikipeedia.