Tubakafirmad British American Tobacco, Imperial Tobacco, Philip Morris ja Japan Tobacco vaidlustasid seaduse Austraalia ülemkohtus, väites, et see on põhiseadusevastane, sest kaotab praktiliselt ettevõtete intellektuaalse omandi õigused, kirjutab The Guardian.

Ülemkohus leidis, et Austraalia seadus, mis sunnib eemaldama igasugused kaubamärgid ja müüma tubakat ainult ühesugustes oliivrohelistes pakendites, millel on ka suured hoiatused tervisekahjustuste kohta, on õiguspärane ega riku kaubamärgiõigusi.

Maailma karmima seaduse käekäiku, mis on kooskõlas maailma tervishoiuorganisatsiooni soovitustega, jälgitakse hoolega Suurbritannias, Norras, Uus-Meremaal, Kanadas ja Indias, kus kavandatakse samasuguseid meetmeid.

Kohtuotsus tähendab seda, et alates detsembrist ei tohi tubakafirmad enam müüa oma tooteid Austraalias erinevates värvides, kaubamärgile omase kujunduse ega logodega. Sigaretipakid on kõik ühesugust oliivrohelist värvi ning neil on hoiatused ja pildid tervisekahjustuste kohta. Valitsus loodab, et uued pakendid muudavad suitsetamise nii ebaglamuurseks kui võimalik.

Tubakafirmad kardavad, et seadus loob ülemaailmse pretsedendi, mis vähendab nende kaubamärkide väärtust miljardite dollarite võrra. Valitsus saab aga seadusest nende väitel ebaõiglast kasu, kasutades sigaretipakke oma sõnumi edastamiseks, tubakafirmadele kompensatsiooni maksmata. Austraalia põhiseaduses on öeldud, et valitsus võib omandada teiste vara ainult õiglastel tingimustel.