"Kavatsen vastava soovitusega pöörduda nii rahandusministri kui teiste asjaomaste ministrite poole," kinnitab Teder OÜ-d Elav Õlu esindavale advokaadibüroole saadetud kirjas, kirjutas BNS.

Teder lõpetas tänavu juunis OÜ Elav Õlu avaldusel alustatud menetluse lahtise õlle müümisele seatud piirangute põhiseadusele vastavuse kontrollimiseks, kuna nii rahandusministeerium kui maksu- ja tolliamet on muutunud oma varasemat seisukohta ja leiavad nüüd, et Elav Õlu OÜ tegevust ei saa siiski käsitada alkoholi tootmise mõiste alla kuuluva villimisena alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse mõttes.

"Käesoleva seisuga on küsimus sellest, kas Elav Õlu OÜ peab vaadiõlle pudelitesse ümber villimiseks ja sel moel tarbijatele kaasa müümiseks rajama aktsiisilao, lahenenud," nendib Teder. "Eeltoodu valguses olen otsustanud lõpetada konkreetse Elav Õlu OÜ tegevust puudutava menetluse."

Teder kinnitab, et mõistab siiski, et avaldusaluses asjas ja üksnes Elav Õlu OÜ tegevuse spetsiifilisi asjaolusid arvesse võttev rahandusministri ning maksu- ja tolliameti tõlgendus ja halduspraktika ei pruugi pakkuda piisavat selgust ja kindlust näiteks teistele ettevõtjatele, kes soovivad rohkem või vähem sarnase ärimudeliga turule siseneda. Seetõttu leiabki Teder, et teema vajaks süsteemsemat käsitlemist ning vajadusel reguleerimist.

Teder alustas menetlust OÜd Elav Õlu esindava advokaadibüroo avalduse alusel, kus paluti kontrollida aktsiisi- ja alkoholiseaduse sätete vastavust põhiseadusele.

Õiguskantslerile esitatud avalduse põhjal soovib ettevõte müüa elavat ehk pastöriseerimata ja teatud juhtudel ka filtreerimata õlut. See tähendab, et hulgimüüjatelt ja õlletootjatelt ostetakse vaatides juba varem toodetud õlut ning valatakse see kaupluses ümber pudelisse, millega inimesed saavad jooki kaasa osta.

Ettevõtte esindaja sõnul on selline ärimudel osutunud aga keeruliseks või lausa võimatuks. Nimelt tuleneb seadustest, et alkoholi tootmiseks loetakse ka selle villimine ehk pakendamine ning alkoholi kui aktsiisikaupa on lubatud toota vaid aktsiisilaos.