Ligi 500-leheküljelises sõltumatu komisjoni raportis leiti, et pommirünnakut Oslos, milles hukkus kaheksa inimest, oleks võinud takistada ning Breivik oleks tulnud tulistamise käigus Utøya saarel palju varem vahistada, vahendab The Local.

Kuigi Stoltenbergi on laialdaselt kiidetud kaastunde ja otsustavuse eest kohe peale veresauna, usuvad paljud nüüd, et ta peab riigi ebaõnnestumiste eest vastutuse võtma ja tagasi astuma.

„Paminister Jens Stoltenberg kannab vastutust,“ ütles Oslo politsei endine ülemuurija Leif A. Leir ajalehele Dagbladet. „Ta peab kohe lahkuma. Stoltenbergiga koos peavad lahkuma Norra politsei juhid.“

Suure levikuga ajaleht Verdens Gang kutsus teisipäeval oma juhtkirjas tööpartei juhti samuti üles peaministriametist loobuma.

„Ta on ise öelnud, et tunnistab vastutust 22. juuli tagajärgede eest. Stoltenbergil on parlamendis enamus, mis annab talle võimaluse ametis püsida. Aga tal peaks olema sündsustunnet lahkuda,“ kirjutas Verdens Gang.

Ajalehe Aftenposten poliitikatoimetaja Harald Stanghelle kirjutas teisipäeval, et komisjoni raport on Stoltenbergi valitsusele hukkamõistev süüdistus.

Kommentaator märkis, et Stoltenberg paistis esmaspäeval varasematest sõnadest taganevat, kui vastutust defineeris.

„Ta kinnitas, et vastutuse võtmine tähendab asjaga tegelemise kindlustamist, mitte tagasiastumist ja vastutuse võtmist kõige eest, mis valesti läks,“ kirjutas Stanghelle.

Stanghelle sõnul selgub edaspidi, kui usutav selline lähenemine paistab raporti valguses, mida ta peab piisavalt tõsiseks, et kukutada enamik demokraatlikke valitsusi.

Konservatiivse partei endine peaminister Kåre Willoch ütles, et Stoltenberg tuleb vastutusele võtta riigi ebaõnnestumise eest valmistuda terrorirünnakuks, mis võimaldas Breivikil parkida lõhkeaineid täis auto valitsushoonete ette.

„Pärast kuut aastat valitsusjuhina on Stoltenbergil olnud kõik võimalused valitsuskvartali turvalisust parandada,“ kirjutas Willoch ajalehes Klassekampen.