Allpool vastav teadaanne Tartu kodulehelt.

„Tartu linnavalitsus võttis vastu ja suunas avalikule väljapanekule Klaasi tn 14, Klaasi tn 16, Klaasi tn 18 ja Ravila tn 61e kruntide detailplaneeringu. 
Planeeritav ala pindalaga 1,8 ha asub Veeriku linnaosas.
Detailplaneering näeb ette kruntide liitmise ning moodustatavale krundile elektri- ja soojusenergia koostootmisjaama rajamise. Kavandataval tegevusel puudub oluline keskkonnamõju.
Avalik väljapanek on 08.─22.08.2012 linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonna fuajees Raekoja plats 3.“

Kui nüüd hakata arutlema selle üle, kelle huvi on rajada selline koostootmisjaam linna, siis peame esmapilgul vaatama AS Sangla Turvas poole. Nemad saavad oma toormest toota soojusenergiat, mida linnarahvale müüa. Äri mõt­tes kahtlemata absoluutselt hea idee. Siinkohal jäetakse aga arvestamata linlas­te huvid. Kas nende huvi on see, et nende koduaia taga suitseks korstnad, majja kostuks tootmisest tekkiv müra ning õhukvaliteet oleks kehv? Vaevalt.

Kõige kurvem on see, et antud juhul on kogu see teema jäetud praktiliselt tähelepanuta ning enamik tartlasi pole sellistest plaanidest kuulnudki. Samas mureliku linnaelanikuna hämmastab mind ka see, et keskkonnaamet ei ole teinud ettekirjutust ja nõudnud kindlasti keskkonnamõjude hindamist, viida­tes selle ebavajalikkusele. Räägitakse nõuetest, mis on tegelikkuses koostatud siiski arvestades ka suurärimeeste huvisid selleks, et saaks toota väiksema kulu juures rohkem kasumit.

Veel paneb mind imestama see, et Eesti Maaülikool, mis jääb ka ohtlikku tsooni, pole seda projekti üldises plaanis heaks kiitnud, ometi väidab linnavalitsus, nagu maaülikool toetaks projekti. „Roheline Ülikool“ vaevalt sellist saastatootmist toetab!

Lisaks muule on ehituse kaitseks öeldud, et antud koostootmisjaam hakkab müüma soojusenergiat odavamalt, kuid olgem ausad: sellised investeeringud peavad tootma kasumit ning seda uskuda, et sellega antud piirkonna elanikud midagi võidavad, on selgelt sinisilmne.

Mida teha sellises olukorras, kus MEIE eest otsustavad teised teemas, mis selgelt puudutab MEIE ELUKVALITEETI? Vähe sellest, et otsustajad ei räägi linnarahvaga läbi – nad isegi ei informeeri, et selline otsus tulemas on!

Minu meelest oleks aeg häält tõsta ja näidata oma nördimust sellise salatsemise osas. Me ei tohiks hetkel vaikida ning peame seisma selle eest, et kõigepealt tehtaks korralik keskkonnamõjude hindamine ning siis saab alles edasi arutleda teemal, kas antud jaam ehitada sellesse asukohta või mitte.