„Me ei taha koostada riikidest nimekirju, aga on selge, et see pole demokraatia,“ ütles Enström Rootsi Raadiole The Locali vahendusel.

Saudi Araabia on organisatsiooni Freedom House kõige repressiivsemate ühiskonadade edetabelis taas väga kõrgel kohal. Riigis ei toimu parlamendivalimisi, naistel ei lubata autot juhtida ning ihunuhtlus ja jäsemete maharaiumine on üldlevinud karistused.

Rootsi jätkab aga relvade eksportimist Saudi Araabiasse ja inimõiguslased pole sellega rahul.

„Me ei koosta riikidest nimekirju, kui hindame riiki, et otsustada, kas eksportida relvi või mitte, on palju kriteeriume, millele riik peab vastama,“ ütles Enström Rootsi Raadiole.

Küsimusele, kas ta peab Saudi Araabiat diktatuuriks, kui relvaeksport välja jätta, ei tahtnud minister vastata.

„Me ei tee seda vahet riikide vahel, aga loomulikult võib julgelt öelda, et see on väga autoritaarne režiim,“ ütles Enström.

Inimõigusteorganisatsiooni Civil Rights Defenders juhi Robert Hårdhi sõnul on ministri soovimatus Saudi Araabiat diktatuuriks nimetada veider.

„Mis puutub Saudi Araabiasse, siis pole tõesti tegemist mingi piiripealse juhtumiga, see on ilmselge diktatuur,“ ütles Hårdh.

Hårdhi sõnul võib kõhklemine sõna diktatuur kasutamisel olla põhjustatud tahtmatusest äriasju, nagu relvaeksport, keeruliseks teha.

„Need ärid muutuvad palju keerulisemaks, kui kasutada tugevat sõna nagu diktatuur,“ nentis Hårdh.

Ka Rootsi välisministeeriumis ei kasutata sõna diktatuur. Selle asemel öeldakse, et Saudi Araabia on „absoluutne monarhia ilma valitud, demokraatliku esinduskoguta ja poliitiliste parteideta“.

Rootsi uudisteagentuuri TT teatel ei kasutata sõna „diktatuur“ ka Kuuba ja Põhja-Korea kohta.