Jalaka sõnul põhineb seadusemuudatus 2010. aasta DialReli raportil, milles öeldakse, et koššertapmine ehk shechitah võib põhjustada loomadele suuremat valu ja kannatusi kui meetodid, mille puhul loomad enne teadvusetuks tehakse. Juutide religioossed seadused nõuavad, et loomad oleksid teadvusel, kui nende kõrid läbi lõigatakse, teatab JTA.

DialReli dokument oli teaduslikuks aluseks 2011. aasta Hollandi seaduseelnõule, mis oleks keelanud rituaalse loomatapmise. Parlamendi alamkoda kiitis seaduse heaks, kuid ülemkoda lükkas selle juunis tagasi.

JTA teatel on Eesti praegune poliitika rituaalse loomatapmise osas praegu üks Euroopa reguleeritumaid. Igast tapmisest tuleb võime teavitada kümme tööpäeva ette ja riiklik inspektor jälgib iga protseduuri, teatab JTA. Loomad uimastatakse pärast kõri läbilõikamist, kuid kõik rabid ei tunnusta sellist protseduuri.

Euroopa juudikongressi president Moshe Kantor ütles JTA-le, et tema organisatsioon kutsub kõiki riike näitama üles ülimat vaoshoitust, kui üritatakse muuta juudi traditsioone ja käitumisviise puudutavat status quo'd. Ta lisas, et juutide kommetele ettekirjutuste või piirangute kehtestamine saadab juudikogukonnale täiesti vale sõnumi.

Eesti pearabi Shmuel Kot teatas, et võimud konsulteerivad temaga plaanitava seadusemuudatuse üle. Eestis elab umbes 1000 juuti.

Brüsselis asuva Euroopa rabiniitliku keskuse pressiesindaja ütles, et organisatsioon on kindel, et igasugused otsused loomade tapmise kohta Eestis ei lõpe selle täieliku keelamisega.

Shechitah on keelatud Rootsis, Norras, Šveitsis ja Islandis. Pärast kõri läbilõikamist uimastatakse loomad lisaks Eestile näiteks Soomes, Taanis ja Austrias.