Vakra sõnas teates, et vaktsiini hüvitamisega tagab riik suhtelises vaesuses elavatele lastele võimaluse ennast puukentsefaliidi vastu vaktsineerida.

„Puukentsefaliidi vastane täielik vaktsineerimine koosneb kolmest süstist, mistõttu kulub ühe lapse vaktsineerimisele umbes 60 eurot,” selgitas Vakra. Ta lisas, et tihti jääb vaktsiin kättesaamatuks just selle kõrge hinna tõttu.

Lasteombudsmani poolt statistikaameti andmete põhjal koostatud ülevaatest „Vaesus ja sellega seotud probleemid lastega peredes“ selgub, et laste olukord Eestis on viimastel aastatel halvenenud ning pea iga viies laps elab vaesuses. Hinnanguliselt elab Eestis 48 000 last suhtelises vaesuses.

Viimastel aastatel on Eestis diagnoositud üha enam puukentsefaliidi ja puukborrelioosi haigusjuhte. 2011. aastal registreeriti Eestis puukentsefaliidi haigusjuhte 24 ja borrelioosi 34 protsenti enam kui 2010. aastal. Käesoleva aasta juunikuus haigestus terviseameti andmetel puukborrelioosi 109 ja puukentsefaliiti 26 inimest.

Demokraatide algatatud otsuse eelnõu teeb valitsusele ettepaneku lisada alates 1. jaanuarist 2013. aastast „Riiklikusse immuniseerimiskavasse“ puukentsefaliidi vastane vaktsineerimine lastele, kes elavad suhtelises vaesuses.