Ühes kommentaaris kästi USA-l sel teemal suu kinni panna ning teises kuulutati, et USA on teenitult välja kutsunud enese needmise, vahendab BBC News.

USA riigidepartemang oli varem teatanud, et jälgib hoolikalt suurenevaid pingeid Lõuna-Hiina merel. Samuti väljendati muret vaidlusaluse saare militariseerimise üle Hiina poolt.

„Eriti Sansha linna administratiivse taseme tõstmine Hiina poolt ja uue sõjaväegarnisoni loomine, mis katab vaidlusaluseid alasid Lõuna-Hiina merel, on vastuolus ühiste diplomaatiliste jõupingutustega erimeelsuste lahendamiseks ning ähvardavad veelgi suurendada pingeid regioonis,“ ütles riigidepartemangu pressiesindaja Patrick Ventrell reedel.

Sansha linn asub Paracelsuse saarestiku Woody saarel, mis on olnud Hiina kontrolli all alates 1974. aasta lahingust Vietnamiga. Saartele pretendeerib ka Taiwan. Saartel elab vaid mõni tuhat peamiselt kaluritest elanikku.

Linn asutati juunis Hiina administratiivse baasina kogu Lõuna-Hiina mere piirkonna jaoks, kuhu kuuluvad ka vaidlusalused Spratly saared ja Scarborough' madalik.

Peking kutsus laupäeval välja USA saatkonna chef de mission'i asetäitja Robert Wangi, et väljendada „tugevat rahulolematust“ USA kommentaaride üle.

Hiina kommunistliku partei ingliskeelse väljaande People's Daily kommentaarides mindi esmaspäeval kaugemale.

„USA poole avalduses aetakse segamini õige ja vale, eksitatakse tugevalt avalikku arvamust, saadetakse vale signaal ning see tuleb kategooriliselt ümber lükata,“ öeldakse Hiina ajalehes. „Me võime täielikult hüüda USA-le: suu kinni!“

Ajaleht China Daily süüdistab oma juhtkirjas USA-d otseses tülikiskumises.

„Kui Valge Maja on huvitatud rahu taastamisest Lõuna-Hiina merel, peaks ta kutsuma tõelisi tülitekitajaid korralikult käituma. Tõde on aga see, et ta on õhutanud teisi riiki vaidlustesse astuma ja isegi relvastanud neid, süüdistades samas Hiinat kaitsesuunitlusega sammude eest,“ kirjutab China Daily.

Hiina pretendeerib U-kujulisele osale Lõuna-Hiina merest, millest osi nõuavad omale ka Filipiinid, Vietnam, Taiwan, Brunei ja Malaisia.

Arvatakse, et merepõhjas on märkimisväärsed nafta- ja gaasivarud, mille üle tegelikkuses vaidlus käibki.