Bahovski sõnul on Rootsi olnud väga tugev idapartnerluse toetaja. Ta meenutas, et Rootsi on osa oma saatkondi Vanas-Euroopas kinni pannud, et avada ja laiendada uusi just idapartnerlusriikides.

Idapartnerlusriigid on Gruusia, Ukraina, Armeenia, Aserbaidžaan, Moldova ja Valgevene.

„Valgevene on delikaatne teema teistele idapartnerlusriikidele, sealhulgas Gruusiale, sest nii kui nood hakkaksid survestama president Aleksandr Lukašenkat, tunnustaks Valgevene Lõuna-Osseetiat ja Abhaasiat,“ tõi Bahovski välja kahe riigi vahelise terava teema. Seetõttu saakski Lukašenkat paremini survestada just Rootsi.

Ilmselgelt Lukašenkale see ei sobi ja seetõttu saadetigi Rootsi saadik opositsiooniga suhtlemise süüdistusega riigist välja. Sisuliselt katkesid kahe riigi diplomaatilised suhted, sest ka Rootsi palus kahel Valgevene diplomaadil riigist lahkuda.

„Kuna Lukašenka on diktaator, siis võis kõik sõltuda ka tema kapriisist,“ kommenteeris Bahovski Rootsi suursaadiku väljasaatmist.

Rootsi välisministri Carl Bildti sõnul on väljasaatmise põhjuseks suursaadik Stefan Erikssoni liiga soosiv suhtumine inimõigustesse. Valgevene teatas, et suursaadik on suhelnud opositsiooniga.

Bildt peab süüdistusi naeruväärseteks. Tema sõnul on tavaline, et saadik on kontaktis riigi opositsiooniga.

"Juhtum on seotud sellega, et Rootsi on olnud liiga pühendunud demokraatia ja inimõiguste kaitsmisele Valgevenes," sõnas Bildt.