Elektrikatkestus on tõstatanud tõsiseid küsimusi India ajast ja arust infrastruktuuri kohta ning valitsuse võimetuse kohta rahulada riigi kustutamatut nälga energia järele, samal ajal, kui India püüab saada regionaalseks majanduslikuks suurvõimuks, teatab Daily Telegraph.

Elektrikatkestus India idapoolses elektrivõrgus tabas elanikkonda vaid päev pärast seda, kui põhjapoolses elektrivõrgus oli mitmeks tunniks elektrita jäänud umbes 400 miljonit inimest.

Elektrivarustus õnnestus taastada mitu tundi hiljem, kuid kell 1.05 teisipäeva hommikul kohaliku aja järgi katkes vool põhjapoolses elektrivõrgus taas, teatas India suurima osariigi Uttar Pradeshi energiafirma esindaja Shailendre Dubey. Umbes samal ajal ütles üles ka idapoolne elektrivõrk, teatas Orissa osariigi ametnik S.K. Mohanty. Need kaks elektrivõrku teenindavad umbes poolt India elanikkonnast.

Kogu New Delhis kustusid valgusfoorid. Linna raudteesüsteem, millega sõidab umbes 1,8 miljonit inimest päevas, peatus teist päeva järjest.

Elektrikatkestus puudutas inimesi 13 osariigis, kus elab rohkem inimesi kui Euroopa Liidus kokku.

India elektrienergiavajadus on hüppeliselt kasvanud koos viimaste aastate majandusarenguga, kuid infrastruktuur ei suuda kasvavat vajadust toetada. Viimastel kuudel on elektridefitsiit olnud üle kaheksa protsendi.

Energiapuudust on suurendanud ka nõrk mussoon, mis on vähendanud hüdroenergiatootmist ning hoidnud temperatuurid kõrgemad, mis omakorda suurendab elektritarbimist, kui inimesed end jahutada püüavad.

Paljudele indialastele on aga püsiühendus elektrivõrguga endiselt vaid unistus. Kolmandikus India majapidamistest ei ole elektrivoolu.