"Niikaua, kuni süüdistust pole tõestatud ning kõik on lahtine, ei peaks Michal tagasi astuma," ütles Rait Maruste Delfile homse minister Michali ülekuulamise eel.

"Asjad ei saa ju nii käia, et keegi tahab kellestki lahti saada, annab sisse avalduse või väidab midagi ning minister astubki kohe hirmunult tagasi. Alles siis, kui leitakse, et süüdistus on põhjendatud, tuleb teha järgmised sammud. Lihtsalt jutu põhjal tagasiastumine oleks ebaadekvaatne," ütles Maruste.

Maruste sõnul tekib poliitiline vastutus siis, kui süüdistused on tõestatud. "Siiani on kõik olnud väidete tasandil. Nii on lihtne teisi kompromiteerida - pillume väited lendu ja ongi valitsus lammutatud."

Prokuratuuri ja justiitsministeeriumi tihedas seoses Rait Maruste probleemi ei näe ning võimalikku erapoolikust ei usu. "Prokuratuur on küll justiitsministeeriumi haldusalas, aga tegutseb autonoomselt. Sedalaadi väiteid ja süüdistusi on tõstatatud ka Prantsusmaal, Saksamaal jne. Esimese tõestamata väite pinnalt ei hakka minister kuskil tagasi astuma," sõnas Maruste.

Selles, et justiitsministeerium asub Michali eestvedamisel just nüüd, vahetult enne ministri ülekuulamisele minekut kokku panema korruptsioonivastast strateegiat "Aus riik", ei näe Maruste PR-trikki. "Ei maksa minna paranoiliseks. Teemad on olnud üleval juba kaua aega, programme aeg-ajalt ikka muudetakse ja kohendatakse. See on täiesti rutiinne tegevus," ütles põhiseaduskomisjoni esimees.

Riigiprokuratuur alustas riigikogu endise liikme, Reformierakonda kuuluva Silver Meikari arvamusloo ilmumise järel kriminaalmenetlust paragrahvi järgi, mis puudutab erakonna rahastamisele seatud piirangute rikkumist ja mille eest saab karistada rahatrahviga.

Homme, 30. juulil, lähevad justiitsminister Kristen Michal ja reformierakondlasest riigikogu liige Kalev Lillo keskkriminaalpolitseisse kahtlustatavana ülekuulamisele.